Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Κ. Μενουδάκος: Τα πρώτα δείγματα γραφής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων
[Η Καθημερινή]: Κ. Μενουδάκος: Τα πρώτα δείγματα γραφής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

[Η Καθημερινή]: Κ. Μενουδάκος: Τα πρώτα δείγματα γραφής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Η 25η Μαΐου 2019 είναι η ημερομηνία των πρώτων γενεθλίων του νέου νομοθετήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, ο οποίος αντικατέστησε το «μωσαϊκό» των εθνικών νομοθεσιών που είχε διαμορφωθεί στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της Οδηγίας 95/46/Ε.Ε.

Ενας χρόνος δεν αρκεί, φυσικά, για να συναχθούν ολοκληρωμένα και ασφαλή συμπεράσματα από την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας. Εχουμε όμως τα πρώτα δείγματα γραφής. Στην Ελλάδα, στην πρώτη μεγάλης κλίμακας έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε 65 διαδικτυακούς ιστοτόπους με σκοπό τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τον Γενικό Κανονισμό και τη νομοθεσία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, διαπιστώθηκαν μεν παραβάσεις, αλλά υπήρξαν και ενθαρρυντικά συμπεράσματα. Διαπιστώθηκε μη επαρκής συμμόρφωση με τη νομοθεσία για τα cookies, ελλιπής ενημέρωση για τις πράξεις επεξεργασίας και τους αποδέκτες των δεδομένων και υστέρηση, κυρίως του δημόσιου τομέα, ως προς τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με τη διαφάνεια. Αντιθέτως, θετικά συμπεράσματα προέκυψαν ως προς την αναφορά στα δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων, στον ορισμό Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (DPO) στον ιδιωτικό τομέα και στο βασικό επίπεδο ασφαλείας. Σημειώνεται, επιπλέον, ότι από τις 25/5/2018 έως σήμερα έχουν υποβληθεί στην ελληνική Αρχή 930 καταγγελίες και 136 γνωστοποιήσεις περιστατικών παραβίασης δεδομένων.

Αναμφισβήτητα κέρδος από την ψήφιση, και κυρίως την έναρξη εφαρμογής, του Γενικού Κανονισμού είναι ότι αυξήθηκε η ευαισθητοποίηση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και δόθηκε η ευκαιρία στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να αναδιοργανωθούν και να αρχίσουν να υιοθετούν καλές πρακτικές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!