Τρίτη, 24 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
24 °C 8 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
22 °C 3 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Καθημερινή]: Με… τρικ η επιστροφή στις αγορές ως το 2021-22
[Η Καθημερινή]: Με… τρικ η επιστροφή στις αγορές ως το 2021-22

[Η Καθημερινή]: Με… τρικ η επιστροφή στις αγορές ως το 2021-22

Ενώ η χώρα ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο και να θέσει την αξιοπιστία της στην κρίση των αγορών, εξετάζονται σενάρια ελάφρυνσης του χρέους που θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά την ανάγκη προσφυγής της σε αυτές για τα επόμενα 3-4 χρόνια.

Οι πληροφορίες από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και από πηγές του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, αναφέρουν ότι ένα από τα υπό συζήτηση μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι η εξαγορά μέρους ή του συνόλου των δανείων του ΔΝΤ, αλλά ενδεχομένως και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των άλλων κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα του δανείου. Δεδομένου ότι έως το 2022 τα δάνεια αυτά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, η ενδεχόμενη εξαγορά τους από τον ESM και η μεταφορά τους σε μεταγενέστερο χρόνο, δημιουργεί έναν ορίζοντα 3ετίας ή 4ετίας, κατά τον οποίο η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται να καταφεύγει συχνά (ή και καθόλου, στην πιο φιλόδοξη εκδοχή) στις αγορές. Αλλωστε, θα καλύπτεται επιπροσθέτως και από το μαξιλάρι ασφαλείας, που θα σχηματιστεί με τη συμβολή του ESM.

Η πιθανή αυτή εξέλιξη έχει διπλή ανάγνωση: Ναι μεν παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας, το οποίο η κυβέρνηση θεωρείται βέβαιο ότι θα διαφημίσει ως επιτυχία της, αλλά ταυτόχρονα καταδεικνύει και την αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς τη δυνατότητα της Ελλάδας να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες με τις δικές της δυνάμεις, υποστηρίζει οικονομολόγος με γνώση των διαπραγματεύσεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!