Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
12 °C 9 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
9 °C 13 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Σε μαζικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων προχωρούν οι τράπεζες
[Η Καθημερινή]: Σε μαζικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων προχωρούν οι τράπεζες

[Η Καθημερινή]: Σε μαζικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων προχωρούν οι τράπεζες

Aνεβάζουν ταχύτητα οι τράπεζες στο θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων, προχωρώντας σε περισσότερες πωλήσεις δανείων ήδη από το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Alpha Bank αυξάνει στα 3,5 δισ. ευρώ –από 2,5 δισ. – το χαρτοφυλάκιο «Venus» που έχει βγάλει προς πώληση και οι προσφορές από υποψήφιους επενδυτές αναμένεται να κατατεθούν στα τέλη της εβδομάδας. Στα 2,3 δισ. ευρώ –από 1,5 δισ. ευρώ– έχει αυξηθεί και το χαρτοφυλάκιο «Arctos» που έχει δρομολογήσει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι μαζικές πωλήσεις στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχονται για εμπροσθοβαρή μείωση των κόκκινων δανείων μέσα από πωλήσεις και πλειστηριασμούς ήδη από το 2018. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι του SSM, δάνεια 11,5 δισ. ευρώ πρέπει να έχουν πωληθεί έως και τα τέλη του 2019, στόχος που αναμένεται να επιτευχθεί ήδη από το τρέχον έτος.

Σε ό,τι αφορά το «Arctos» η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανοίξει τη διαδικασία των data rooms για τους υποψήφιους επενδυτές και οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν μη δεσμευτικές προσφορές στις 23 Φεβρουαρίου. Σύμβουλος πώλησης είναι η EY και με βάση το χρονοδιάγραμμα οι τελικές προσφορές θα κατατεθούν στα μέσα Απριλίου, προκειμένου η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του ίδιου μήνα. Το χαρτοφυλάκιο «Arctos»περιλαμβάνει 200.000 δάνεια που οφείλονται από 130.000 δανειολήπτες και αφορούν παλιές οφειλές τόσο της Τράπεζας Πειραιώς όσο και των τραπεζών που έχει απορροφήσει τα τελευταία χρόνια, όπως η ΑΤΕ, η Λαϊκή Τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, η Γενική Τράπεζα, η Ελληνική Τράπεζα, η Millennium και η Πανελλήνια. Οι οφειλές προέρχονται κατά 30% από πιστωτικές κάρτες και κατά 70% από καταναλωτικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί από το 2009, με τη μέση αξία ανά δάνειο να διαμορφώνεται στα 11.000 ευρώ και τη μέση αξία ανά οφειλέτη στα 17.000 ευρώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!