Κυριακή, 26 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Μάτι: «Η καταστροφή μπορούσε να αποφευχθεί»
[Η Καθημερινή]: Μάτι: «Η καταστροφή μπορούσε να αποφευχθεί»

[Η Καθημερινή]: Μάτι: «Η καταστροφή μπορούσε να αποφευχθεί»

Τη συμβολή των δασών στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου, τη σύνδεση της ευεξίας με το φυσικό περιβάλλον ήδη από την αρχαιότητα, αλλά και σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την επίδραση της φύσης στην ψυχική και σωματική υγεία ανέδειξε το Διεθνές Συνέδριο «Δάση και Δημόσια Υγεία», που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Προτού ξεκινήσουν οι εργασίες του συνεδρίου, τη συζήτηση μονοπώλησε μοιραία η καταστροφή στο Μάτι, που φαίνεται ότι ήταν γνωστή στους επιστήμονες που προέρχονται από είκοσι επτά χώρες.

«Η καταστροφή στο Μάτι θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί ή τουλάχιστον να έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο Fabio Salvitano, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις τις δασικές πυρκαγιές· αντιπυρικά συστήματα, εξοπλισμός, δημιουργία water-spots, από τα οποία αντλούνται άμεσα μεγάλες ποσότητες νερού, συστήματα άμεσης ειδοποίησης και το κυριότερο, ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών έτσι ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν το μέγεθος της καταστροφής και του ρίσκου παραμονής κοντά στις εστίες φωτιάς. Τίποτα από αυτά δεν έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας».

Ο Ιταλός καθηγητής υπενθύμισε τα ασυναγώνιστα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την ύπαρξη ενός περιαστικού δάσους, ώστε να μην το δαιμονοποιούμε σε καμία περίπτωση. «Δεν γίνεται να κατηγορούμε τα δάση για το γεγονός ότι υπάρχουν, όταν συμβαίνουν τέτοιες καταστροφές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!