Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Μακρόν: Ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας
[Η Καθημερινή]: Μακρόν: Ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας

[Η Καθημερινή]: Μακρόν: Ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας

«Η αληθινή Γαλλία επέστρεψε. Η ιστορία του (ευρωπαϊκού) μέλλοντος γράφεται σήμερα!». Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την πρώτη ομιλία τού Εμανουέλ Μακρόν από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Τον ίδιο ενθουσιασμό μοιράστηκε η πλειονότητα του σώματος. Εκατοντάδες ευρωβουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι για να επιδοκιμάσουν με παρατεταμένα χειροκροτήματα την ομιλία του 40χρονου προέδρου, ο οποίος είχε γιορτάσει τη νίκη του, τον περασμένο Μάιο, με την Ωδή στη Χαρά, τον επίσημο ύμνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επτά μήνες μετά τις πολύκροτες ομιλίες του στην Πνύκα και στη Σορβόννη, όπου σκιαγράφησε το όραμά του για την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση, ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε άμεσα στους πολίτες της ηπείρου, με έναν λόγο που άλλοτε ήταν πολιτικά αιχμηρός και άλλοτε διανθιζόταν με ποιητικές εκφράσεις. «Φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα είδος ευρωπαϊκού εμφυλίου πολέμου: ο εθνικός εγωισμός και τα αρνητικά αισθήματα (για τους άλλους) φαίνονται κάποιες φορές περισσότερο σημαντικά από εκείνα που μας ενώνουν», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Την αισιοδοξία που προκάλεσε στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο η εκλογή του Γάλλου προέδρου, μετρίασαν τους επόμενους μήνες οι νίκες των εθνικιστών και λαϊκιστών σε Αυστρία, Τσεχία, Ιταλία και, πρόσφατα, στην Ουγγαρία του Βίκτορ Oρμπαν. Αν και απέφυγε προσωπικές αναφορές, ο Γάλλος πρόεδρος ήταν πολύ αυστηρός στις προειδοποιήσεις του: «Η καταστροφική τάση που θα μπορούσε να μας οδηγήσει στην άβυσσο είναι ο εθνικισμός, η άρνηση της ελευθερίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!