Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
20 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
24 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Λουίς Ονφρέ: Δεν είμαι κλέφτης, είμαι καλλιτέχνης
[Η Καθημερινή]: Λουίς Ονφρέ: Δεν είμαι κλέφτης, είμαι καλλιτέχνης

[Η Καθημερινή]: Λουίς Ονφρέ: Δεν είμαι κλέφτης, είμαι καλλιτέχνης

Μια κλοπή έργου τέχνης μπορεί να είναι περφόρμανς; Ενας φοιτητής επιχείρησε να αποδείξει πως είναι, κλέβοντας μάλιστα ένα αριστούργημα του Ογκίστ Ροντέν. Συνέβη στη Χιλή τον Ιούνιο του 2005, όταν κάποιο πρωινό οι φύλακες του Μουσείου Καλών Τεχνών του Σαντιάγο διαπίστωσαν ότι ένα άγαλμα του Ροντέν έλειπε από την προθήκη του. Σε ελάχιστες ώρες τα κανάλια διέκοπταν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν την έκτακτη είδηση.

«Γλυπτό του Ροντέν έκανε φτερά από την αίθουσα που φιλοξενούσε έκθεση του Γάλλου καλλιτέχνη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κλοπή έργου τέχνης στην ιστορία της Χιλής». Ζωντανές συνδέσεις και σενάρια γέμιζαν τα ρεπορτάζ. «Ξέρουμε για ποιο έργο πρόκειται;» «Μάλλον για το «φιλί», έλεγε ο δημοσιογράφος. Τελικά ήταν ο «κορμός της Αντέλ» και ο πανικός στο μουσείο, στο υπουργείο Πολιτισμού, στην αστυνομία, στην εισαγγελία, αλλά και στη Γαλλία που δάνεισε τα έργα για την έκθεση στο Σαντιάγο, δεν περιγράφεται. Κάθε κανάλι κοστολογούσε το έργο με τη δική του τιμή, μιλούσαν για αξία εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για τις τεράστιες αρνητικές πολιτικές επιπτώσεις στη Χιλή.

Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα, ο Λουίς Ονφρέ (Luis Onfray), φοιτητής της Σχολής Kαλών Τεχνών, ήταν ο ήρωας της ημέρας στη χώρα του. Βρήκε το άγαλμα, όπως ανέφερε, μέσα σε νάιλον σακούλα πεταμένο στο πάρκο και το παρέδωσε στο μουσείο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!