Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
14 °C 5 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
12 °C 8 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Λάρισα, 1941-1944: Η μνήμη της πόλης μέσα από φωτογραφίες
[Η Καθημερινή]: Λάρισα, 1941-1944: Η μνήμη της πόλης μέσα από φωτογραφίες

[Η Καθημερινή]: Λάρισα, 1941-1944: Η μνήμη της πόλης μέσα από φωτογραφίες

Με πρόλογο του Θεσσαλού δημοσιογράφου και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Λάζαρου Αντωνίου, ο οποίος απεβίωσε προχθές σε ηλικία 104 ετών, ανοίγει ο τόμος «Η μνήμη της πόλης» (Λάρισα. Κατοχή-Απελευθέρωση 1941-44), που εξέδωσε σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά) ο Δήμος Λαρισαίων.

Είναι φωτογραφικό λεύκωμα με εξαιρετικής σημασίας τεκμήρια που μαρτυρούν τα δεινά της πόλης της Λάρισας στη διάρκεια της Κατοχής. Πρόκειται για φωτογραφίες με ιδιαίτερο συμβολισμό που δείχνουν τους βομβαρδισμούς και την καταστροφή της πόλης (ισχυρός σεισμός πλήττει τη Λάρισα την 1η Μαρτίου 1941 και τις επόμενες δύο ημέρες η πόλη βομβαρδίζεται από ιταλικά αεροπλάνα). Προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως τη συλλογή Βύρωνα Μήτου, η οποία αποκτήθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων και περιλαμβάνει φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από Γερμανούς στρατιωτικούς, τη συλλογή Ζαμπερίν, τη συλλογή Τάκη Τλούπα (που απαθανάτισε το πνεύμα της Θεσσαλίας) αλλά και φωτογραφίες από τη Φωτοθήκη Λάρισας και τη συλλογή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας. Την επιμέλεια του τόμου ανέλαβε η δραστήρια Φωτοθήκη Λάρισας (του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας).

Στα κείμενα του λευκώματος συντίθεται το ιστορικό πανόραμα της Λάρισας στα χρόνια του πολέμου. Ο Λάζαρος Αντωνίου θυμίζει την περίπτωση του διοικητή του Β΄ Σώματος Στρατού Λάρισας αντιστρατήγου Δημήτριου Παπαδόπουλου και ο Βύρωνας Μήτος επιχειρεί με ωραίο ύφος γραφής μια διεξοδική ανάλυση αυτής της φωτογραφικής παρακαταθήκης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!