Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
23 °C 7 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
23 °C 10 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Κόπωση στο «σπριντ» για το Σκοπιανό
[Η Καθημερινή]: Κόπωση στο «σπριντ» για το Σκοπιανό

[Η Καθημερινή]: Κόπωση στο «σπριντ» για το Σκοπιανό

Διαπραγματεύσεις και παράλληλες συνεννοήσεις σε πολλαπλά επίπεδα διεξάγονται γύρω από την ονοματολογική διαφορά Αθήνας και Σκοπίων, οι οποίες μετά τις πρόσφατες συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Αχρίδα, παραμένουν καθηλωμένες. Αν και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σχεδόν στο σύνολο των περιφερειακών ζητημάτων, τα κεντρικά θέματα, εν προκειμένω το «erga omnes» και η απολύτως συνδεδεμένη έννοια της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, παραμένουν στον αέρα.

Eνδειξη της «κόπωσης» που υπάρχει σε επίπεδο διαπραγμάτευσης είναι το γεγονός ότι οι επόμενες συναντήσεις των κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, οι οποίοι κρατούν την «μπαγκέτα» των διπλωματικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Μαΐου. Και τούτο, ενώ οι τρεις προηγούμενες (Σκόπια, Βιέννη, Αχρίδα) πραγματοποιήθηκαν σε χρονικό διάστημα περίπου 20 ημερών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι έχει καταστρατηγηθεί το αρχικό, άτυπο χρονοδιάγραμμα, το οποίο προέβλεπε ολοκλήρωση των συνομιλιών στα τέλη Μαρτίου, ώστε να υπάρχει μια περίοδος ικανή για τις πολιτικές διαβουλεύσεις στο εσωτερικό Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Στην περίπτωση της ΠΓΔΜ αυτό σημαίνει ότι μειώνεται ο χρόνος δυνατότητας διεξαγωγής δημοψηφίσματος (όπως όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη γειτονική χώρα έχουν δεσμευθεί), εφόσον, βεβαίως, εξακολουθεί να θεωρείται ρεαλιστικός ο στόχος εξεύρεσης λύσης πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούλιο.

Η επιστολή Νίμιτς

Ανάμεσα στις δύο τελευταίες συναντήσεις, στη Βιέννη (30/31 Μαρτίου) και στην Αχρίδα (11/12 Απριλίου), οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν τον χρόνο και την ευκαιρία να μελετήσουν μια ταυτόσημη επιστολή που τους έδωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!