Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Καθημερινή]: Η Κομισιόν προτρέπει την Ελλάδα να συμμετάσχει στον μηχανισμό RescEU
[Η Καθημερινή]: Η Κομισιόν προτρέπει την Ελλάδα να συμμετάσχει στον μηχανισμό RescEU

[Η Καθημερινή]: Η Κομισιόν προτρέπει την Ελλάδα να συμμετάσχει στον μηχανισμό RescEU

Να προσφέρει μέσα στον μηχανισμό RescEU, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της φετινής περιόδου πυρκαγιών, ενθαρρύνει την Ελλάδα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Κάρλος Μαρτίν. To θέμα της μη συμμετοχής της Ελλάδος στον εν λόγω μηχανισμό είχε αναδείξει η «Καθημερινή» με αποκλειστικό της δημοσίευμα.

Ο κ. Μαρτίν χαρακτηρίζει μεν την Ελλάδα «πλήρες μέλος του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας» στον οποίο «συνδράμει πολύ ενεργά» αλλά ενθαρρύνει την «Ελλάδα όπως και όλες τις χώρες να προσφέρουν μέσα στο νέο μηχανισμό rescEU με κοινό στόχο την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της φετινής περιόδου πυρκαγιών».

Απώτερος στόχος του rescEu είναι να δημιουργήσει μια νέα ομάδα διαθέσιμων μέσων Πολιτικής Προστασίας, των οποίων το κόστος θα αναλαμβάνει κυρίως η ΕΕ και θα μπορεί να έχει επομένως την πλήρη δικαιοδοσία για το πού και πότε θα χρησιμοποιηθούν, ακόμα και αν ουσιαστικά ανήκουν στο αντίστοιχο κράτος-μέλος. Γι΄ αυτό το λόγο η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να αφορά επιπρόσθετα μέσα Πολιτικής Προστασίας, πέρα από τα μέσα που καλύπτουν τις εθνικές ανάγκες.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαρτίν, ο μηχανισμός αυτός βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο και επομένως δεν θα αλλάξει ο τρόπος συμμετοχής, δηλαδή θα μπορεί η κάθε χώρα να χρησιμοποιήσει τα μέσα αυτά εφόσον τα χρειάζεται, παρόλο που θα τα θέσει στη δικαιοδοσία του rescEU.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!