Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Κλικ στα… φαράγγια της Αθήνας
[Η Καθημερινή]: Κλικ στα… φαράγγια της Αθήνας

[Η Καθημερινή]: Κλικ στα… φαράγγια της Αθήνας

Μπαίνοντας στην αίθουσα του δευτέρου ορόφου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, που στεγάζει και φέτος την ετήσια, μεγάλη φωτογραφική έκθεση Athens Phοto Festival (APF ’18), ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με μια τεράστια φωτογραφία της Αθήνας, μια έγχρωμη άποψη της πόλης σε εκτύπωση ύψους τεσσεράμισι μέτρων. Κι αν θέλει να δει και την υπόλοιπη δουλειά της φωτογράφου Μαργαρίτας Yoko Νικητάκη που συμμετέχει στο κεντρικό πρόγραμμα της διοργάνωσης, τότε πρέπει να καθίσει χαμηλά και να ξεφυλλίσει ένα μεγάλο βιβλίο που περιέχει και τις υπόλοιπες 14 εικόνες του project «Soil». Τότε ακριβώς αισθάνεται ότι μπαίνει μέσα στην εικόνα και πως αυτοί οι μεγάλοι δρόμοι που βλέπει μπροστά του ανοίγουν περάσματα σαν ποτάμια ανάμεσα στις πολυκατοικίες, οδούς διαφυγής που καταλήγουν, ίσως, στη θάλασσα.

Στο σημείωμα που συνοδεύει το έργο της, η Ελληνογιαπω-νέζα φωτογράφος γράφει: «H Αθήνα είναι πυκνή, ομοιογενής και γκρίζα. Αν και περικλείεται από τέσσερα μεγάλα βουνά και είναι χτισμένη γύρω από αρκετούς λόφους, το χώμα δεν είναι πια ορατό. Το νέο έδαφος είναι από τσιμέντο, όπως και ο νέος ορίζοντας».

Αυτή ακριβώς ήταν η πρόθεση της Νικητάκη όταν ξεκίνησε το «Soil», που σημαίνει «Εδαφος»: να απεικονίσει το σύγχρονο τοπίο της Αθήνας με τον τρόπο και τη μέθοδο ενός εξερευνητή. Κατά τη διάρκεια περίπου ενός χρόνου, όπως μας είπε, κινούμενη «σαν φωτογράφος άγριας ζωής», που σημαίνει φορτωμένη τηλεφακούς και τρίποδα, ανέβηκε σε όλους τους λόφους γύρω από την πρωτεύουσα –Φιλοπάππου, Λυκαβηττό, Τουρκοβούνια και την Καστέλλα– ώστε να βρει τις όψεις της πόλης που την ενδιέφεραν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!