Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
18 °C 10 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
17 °C 0 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Κύπρος: Με κατάρρευση απειλείται το μοναστήρι της Παναγίας Αχειροποιήτου στην Κερύνεια
[Η Καθημερινή]: Κύπρος: Με κατάρρευση απειλείται το μοναστήρι της Παναγίας Αχειροποιήτου στην Κερύνεια

[Η Καθημερινή]: Κύπρος: Με κατάρρευση απειλείται το μοναστήρι της Παναγίας Αχειροποιήτου στην Κερύνεια

Με κατάρρευση κινδυνεύει το μοναστήρι της Παναγίας Αχειροποιήτου, το οποίο βρίσκεται μεταξύ Καραβά και Λαπύθου, στην κατεχόμενη επαρχία Κερύνειας, λόγω προβλήματος σε κίονα, που στηρίζει ολόκληρη τη βόρεια πτέρυγα.

Εντός του μοναστηριού που πρωτοκτίστηκε το 6ο αιώνα μ.Χ., υπήρχε έως το 2013, τουρκικός στρατός, ενώ και σήμερα δεν είναι προσβάσιμο, επειδή βρίσκεται σε στρατιωτική ζώνη.

Ο Τάκης Χατζηδημητρίου, επικεφαλής της ελληνοκυπριακής ομάδας την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά (ΔΤΕΠΚ), δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «Η Επιτροπή έχει εντάξει την αποκατάσταση της μονής στις προτεραιότητες της», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τάκης Χατζηδημητρίου, επικεφαλής της ελληνοκυπριακής ομάδας την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά (ΔΤΕΠΚ), ενώ διέψευσε ότι ο Τουρκοκύπριος συνάδελφος του, Αλί Τουντζάι, προβάλλει ενστάσεις για την συντήρηση του μνημείου.

«Ουδέν ψευδέστερον», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι «η τεχνική επιτροπή, ομόφωνα και με ουσιαστική τη συμβολή του Αλί Τουντζάϊ, εργάζεται για να εξεύρει τρόπους παρέμβασης. Το έργο με το οποίο είναι επιφορτισμένη που η Επιτροπή είναι δύσκολο».

Από το 2013 οι αρχές του κατοχικού καθεστώτος νοίκιασαν τη μονή στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κερύνειας, όπου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου, Αλεσάντρο Καμίζ, με ομάδα φοιτητών του έκανε καταγραφή των ζημιών αλλά και σχέδια αποκατάστασης. «Θα μεταφέρω τι είπε ένας από τους φοιτητές μου. Το όνομα του μοναστηριού είναι «Αχειροποιήτου», στα ελληνικά σημαίνει δεν έγινε από χέρια (ανθρώπου).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!