Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Κοινωνική δικαιοσύνη, από τη θεωρία στην πράξη
[Η Καθημερινή]: Κοινωνική δικαιοσύνη, από τη θεωρία στην πράξη

[Η Καθημερινή]: Κοινωνική δικαιοσύνη, από τη θεωρία στην πράξη

Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί κεντρική έννοια –ένα διαρκές ζητούμενο– της πολιτικής θεωρίας και φιλοσοφίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η δίκαιη κατανομή των πόρων σε μια πολιτικά οργανωμένη κοινωνία αποτελεί το σημείο τομής των νομικών, οικονομικών και πολιτικών επιστημών. Αποτελεί συγχρόνως το κατεξοχήν σημείο ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης που, ανάλογα με την επικρατούσα κάθε φορά αντίληψη, καθορίζει το ίδιο το πολιτικό σύστημα του κράτους, από τον φιλελευθερισμό μέχρι τον σοσιαλισμό και από τη δημοκρατία μέχρι τον ολοκληρωτισμό.

Ο Νέστωρ Κουράκης με το βιβλίο του «Κοινωνική Δικαιοσύνη: Μεταλλάσσοντας τις προκλήσεις σε ευκαιρίες», (εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα) δεν περιορίζεται σε μία θεωρητική ή φιλοσοφική προσέγγιση του ζητήματος. Με τη ματιά του νομικού, αλλά και του ολοκληρωμένου –ακαδημαϊκά, επαγγελματικά και κοινωνικά– πολίτη, αναπτύσσει τη σχετική προβληματική με προοπτική μέλλοντος.

Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από το γεγονός ότι κατά την παρουσίαση των πορισμάτων της έρευνάς του δεν ακολουθεί τη συνήθη γραμμική δομή. Ασχολείται πρώτα με το σήμερα, με τις σχετικές εξελίξεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Και μετά καταπιάνεται με το χθες, με την ιστορική και φιλοσοφική διαδρομή της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιτυγχάνοντας μια ευσύνοπτη αλλά και συγχρόνως εντυπωσιακά συνθετική, διεξοδική και ακριβή παρουσίαση των σχετικών αντιλήψεων που διαμορφώθηκαν καθ’ όλη την εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας. Για να καταλήξει στο αύριο, σε προτάσεις δράσης για εποχές κρίσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!