Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: «Κυνήγι» χαμένων κληρονόμων
[Η Καθημερινή]: «Κυνήγι» χαμένων κληρονόμων

[Η Καθημερινή]: «Κυνήγι» χαμένων κληρονόμων

ΠΑΡΙΣΙ. Οταν η Ενριέτα Σούμπερτ άκουσε για πρώτη φορά από τηλεφώνημα δικηγόρου ότι ελαιογραφία Φλαμανδού ζωγράφου του 16ου αιώνα, που βρισκόταν σε μουσείο της Γαλλίας, ανήκε στην οικογένειά της, σκέφτηκε ότι πρόκειται περί απόπειρας απάτης. Την περασμένη Δευτέρα, όμως, η γαλλική κυβέρνηση επέστρεψε σε ειδική τελετή το «Πορτρέτο Ανδρα» στην κ. Σούμπερτ, αφού αποδείχθηκε ότι οι Εβραίοι παππούδες της είχαν πουλήσει το έργο το 1938, για να χρηματοδοτήσουν τη φυγή τους από τη ναζιστική Γερμανία στις ΗΠΑ.

Συνειδητοποιώντας ότι το πέρασμα του χρόνου καθιστά ολοένα και πιο δυσχερείς τις προσπάθειες εντοπισμού των πραγματικών ιδιοκτητών έργων τέχνης που λαφυραγωγήθηκαν από τους ναζί, η γαλλική κυβέρνηση έχει εντείνει την επιχείρηση ανεύρεσης των κληρονόμων.

Το Παρίσι εγκατέλειψε έτσι την προηγούμενη πολιτική αναμονής, περιμένοντας τους κληρονόμους να εμφανισθούν, επιλέγοντας αντίθετα να τους αναζητήσει ενεργά. Η πρωτοποριακή πρωτοβουλία εξαρτάται, εν μέρει, από την επίμονη αναζήτηση γενεαλογικών αρχείων, πιστοποιητικών θανάτου και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών αρχείων, με στόχο τον εντοπισμό κληρονόμων ανθρώπων που εξοντώθηκαν από τους ναζί.

Με τον τρόπο αυτό, σχέδιο του Εντγκάρ Ντεγκά, το οποίο οι ναζί κατακτητές έκλεψαν στο Παρίσι από την οικογένεια του Μορίς Ντρεϊφούς το 1940, αποδόθηκε φέτος στην κόρη του, Βιβιάν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!