Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
14 °C 10 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 3 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Κίνδυνος «κραχ» για τα ταμεία των δήμων
[Η Καθημερινή]: Κίνδυνος «κραχ» για τα ταμεία των δήμων

[Η Καθημερινή]: Κίνδυνος «κραχ» για τα ταμεία των δήμων

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το θέμα της αναδρομικής καταβολής δώρων (και) για τους δημοτικούς υπαλλήλους, καθώς συνεχώς εκδίδονται νέες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζομένους. Στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκτιμούν ότι το συνολικό ποσό για τους δήμους αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Τα δώρα και τα επιδόματα για τους εργαζομένους του Δημοσίου σταμάτησαν να καταβάλλονται από 1/1/2013 με σχετικό νόμο σε εφαρμογή του μνημονίου. Ωστόσο η δυνατότητα αναδρομικής καταβολής περιορίζεται, σύμφωνα με τους δικηγόρους που έχουν αναλάβει σχετικές υποθέσεις στη διετία από την ώρα κατάθεσης της αγωγής. Οπως επισημαίνουν, το ποσό που αναλογεί σε κάθε εργαζόμενο δεν θα ξεπερνά τελικά τις 2.000-3.000 ευρώ. Η Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ) ζητεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να καλυφθούν τα συγκεκριμένα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει δοθεί σχετική απάντηση, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ –δεδομένου ότι το θέμα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους– ανέφερε ότι δεν είναι δυνατή η αναδρομική καταβολή των δώρων, καθώς δεν υπάρχουν τα κονδύλια που απαιτούνται.

Πολλοί δήμοι όπως το Χαϊδάρι, η Πετρούπολη, το Ιλιον αλλά και το Μαρούσι, καταβάλλουν τα αναλογούντα ποσά σε όσους έχουν προσφύγει και δικαιώνονται σε πρώτο βαθμό, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία (νόμος 4457/2016, άρθρο 54) στους δήμους να μην εξαντλούν τα ένδικα μέσα απέναντι στους εργαζομένους για μισθολογικά θέματα. Αυτοδιοικητικά στελέχη αναφέρουν ότι πρόκειται για πολιτική ουσιαστικά απόφαση εκ μέρους των δημάρχων, η οποία όμως είναι εύλογη, στο πλαίσιο μάλιστα και της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!