Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 10 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
12 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Ο κίνδυνος αλληλεπίδρασης αγορών – οικονομίας
[Η Καθημερινή]: Ο κίνδυνος αλληλεπίδρασης αγορών – οικονομίας

[Η Καθημερινή]: Ο κίνδυνος αλληλεπίδρασης αγορών – οικονομίας

Το χρηματιστήριο δεν είναι η οικονομία και η οικονομία δεν είναι το χρηματιστήριο. Κάποιες φορές, όμως, συμπορεύονται και αλληλοεπηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό. Σήμερα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμπλακούν σε έναν φαύλο κύκλο και να παρασυρθούν σε μεγαλύτερες απώλειες.

Ηδη η αμερικανική οικονομία και οι χρηματιστηριακές αγορές διανύουν τη μεγαλύτερη περίοδο ευδαιμονίας και έτσι στενεύουν τα περιθώρια ακόμη ισχυρότερων επιδόσεων. Οπότε οικονομία και χρηματιστήρια είναι ευάλωτα σε μια αναστροφή του κλίματος. Επειδή αλληλοεπηρεάζονται, είναι πολύ πιθανό να προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις από μια αρνητική εξέλιξη σε ένα από τα δύο μέτωπα.

Η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών πλήττει την καταναλωτική εμπιστοσύνη, τις προσωπικές δαπάνες και τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Μια τέτοια κατάσταση οδηγεί σε αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης, όχι μόνον στην εγχώρια οικονομία αλλά και στο εξωτερικό. Με την ανάπτυξη της οικονομίας να φθάνει στο ζενίθ της και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να μην προτίθεται να αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων αυξάνονται οι κίνδυνοι να ακολουθήσει η οικονομία την κατιούσα.

Οι μετοχές στις ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει, κατά μέσον όρο, 30% σε 28 περιστάσεις, εκ των οποίων μόνον οι 15 συνοδεύονταν από ύφεση στην οικονομία, σύμφωνα με τον Ντάρο Πέρκινς της TS Lοmbard. Σε ορισμένες περιστάσεις, όπως το 1987, η απότομη πτώση των αγορών δεν ήταν πρόλογος ύφεσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!