Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Κυκλική οικονομία με ζωοτροφές από υπολείμματα τροφών
[Η Καθημερινή]: Κυκλική οικονομία με ζωοτροφές από υπολείμματα τροφών

[Η Καθημερινή]: Κυκλική οικονομία με ζωοτροφές από υπολείμματα τροφών

Ενα πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας, το οποίο βασίζεται στην ορθολογική διαχείριση βιοαποβλήτων, τρέχει ήδη πιλοτικά εδώ και ένα χρόνο στον Δήμο Ηρακλείου, στην Κρήτη. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα», με αντικείμενο μια ολοκληρωμένη διεργασία παραγωγής ζωοτροφής από τα υπολείμματα τροφίμων των χώρων μαζικής εστίασης (κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων) που ήδη εφαρμόζουν, ή επιθυμούν να το κάνουν, σύστημα διαλογής στην πηγή.

«Η αυστηροποίηση της ευρωπαϊκής αλλά και της εθνικής νομοθεσίας μετά το σκάνδαλο των “τρελών αγελάδων”, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη ανάγκη εισαγωγής χιλιάδων τόνων πρώτων υλών, οι οποίες απαιτούνται για την παραγωγή ζωοτροφών, προκειμένου η κτηνοτροφία να ανταποκριθεί στις ανάγκες της υπερκατανάλωσης κρέατος, οδηγούν σε μη βιώσιμο περιβαλλοντικά μοντέλο. Στο πλαίσιο της αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων, καταλήξαμε στο Food for Feed, όπου, μέσα από μία διαδικασία χαμηλού κόστους και ενεργειακού αποτυπώματος, παράγονται ασφαλείς ζωοτροφές», εξηγεί ο κ. Θρασύβουλος Μανιός, καθηγητής στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων και αντιπρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στη λογική της κυκλικής οικονομίας, που έχει υιοθετήσει η Κομισιόν ειδικά μετά το 2012 και σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη παροτρύνονται να μειώσουν την υπολειμματικότητά τους. Καθίσταται, δε, επιτακτικό “να μην αποτελέσει άλλο ένα πρόγραμμα θεωρητικό αλλά να φθάσει μέχρι το ράφι του καταναλωτή”, όπως είχε επί λέξει αναφέρει ο επίτροπος», επισημαίνει ο κ. Χάρης Μαμουλάκης, πολιτικός μηχανικός, αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Ηρακλείου, πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!