Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Ο «κ. Καθηγητής» και έντεκα εικαστικοί σάς περιμένουν στην Καβάλα
[Η Καθημερινή]: Ο «κ. Καθηγητής» και έντεκα εικαστικοί σάς περιμένουν στην Καβάλα

[Η Καθημερινή]: Ο «κ. Καθηγητής» και έντεκα εικαστικοί σάς περιμένουν στην Καβάλα

Παρατηρώντας τη μορφολογία της Καβάλας από τη θάλασσα, δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις τα χαρίσματά της. Χτισμένη αμφιθεατρικά, σε άμεση επαφή με το υδάτινο στοιχείο, με σπουδαία βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία που φανερώνουν πως η πόλη είναι ένα σημαντικό παλίμψηστο. Το παλιό κέντρο παραγωγής και εμπορίας καπνού δέχθηκε μαζικά Μικρασιάτες και Θρακιώτες πρόσφυγες που εμπλούτισαν τον πληθυσμό. Οι Καβαλιώτες ακόμα διατηρούν κάτι από αυτό το παρελθόν που δεν παραμένει κλεισμένο μόνο στις μνήμες αλλά αναδύεται σήμερα σαν χαρμάνι ευγένειας, φιλόξενης διάθεσης και ψυχικής γενναιοδωρίας.

Στην καρδιά της Καβάλας, σε ένα όμορφο διώροφο νεοκλασικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος του 1929, εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα μια έκθεση αφιέρωμα στον Ξενοφώντα Ζολώτα. Μετά τον Βόλο, τη Ρόδο, τα Ιωάννινα, τα Χανιά και την Πάτρα, το αφιέρωμα για τον «κ. Καθηγητή» ανηφόρισε ξανά στη Βόρειο Ελλάδα. Αν περάσει κανείς το κατώφλι του κτιρίου, θα ακολουθήσει τα βήματα της ζωής του Ζολώτα, από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, τις σπουδές του στην Αθήνα και τη Λειψία και το Πανεπιστήμιο Αθηνών έως τη σπουδαία μακρόβια παρουσία του στην Τράπεζα της Ελλάδος.


Ο Ξεν. Ζολώτας σε ιστορική φωτογραφία με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Φωτογραφίες, έγγραφα, ντοκουμέντα, προσωπικά αντικείμενα δίνουν προνομιακή θέαση στην πορεία αυτού του ανθρώπου, που στάθηκε στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων, με ευθύνη και πατριωτισμό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!