Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Καθημερινή]: Καθαρό προβάδισμα βλέπουν τα γκάλοπ
[Η Καθημερινή]: Καθαρό προβάδισμα βλέπουν τα γκάλοπ

[Η Καθημερινή]: Καθαρό προβάδισμα βλέπουν τα γκάλοπ

Νίκη της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου προσδιορίζουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, που πλησίαζε τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες στα τέλη Απριλίου φαίνεται ότι ώς τις 22 Μαΐου περιορίστηκε στο πεδίο του 6-7%. Ο ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζεται στην περιοχή του 23-24% και η Ν.Δ. στο 30-31%. Μοναδική εξαίρεση ήταν η έρευνα της Vox Pop Analysis που ολοκληρώθηκε στις 8 Μαΐου. Η έρευνα αυτή προσδιόρισε τη διαφορά μόλις σε 2,5%, με τη Ν.Δ. να καταγράφει 30,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ 28%. Ποιος είναι, όμως, ο βαθμός βεβαιότητας ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων θα είναι συμβατά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

Ολοι οι δημοσκόποι επισημαίνουν ότι κάθε αποτέλεσμα αποτελεί «στιγμιαία φωτογραφία» μεταβαλλόμενων προθέσεων. Επιπλέον, η «φωτογραφία» αυτή δεν μπορεί να έχει απόλυτη ευκρίνεια. Σύμφωνα με τη στατιστική κάθε μέτρηση που διενεργείται με τυχαίο δείγμα 1.000 ερωτώμενων εμπεριέχει την πιθανότητα στατιστικού λάθους +/-3% στο 95% των πιθανών τυχαίων δειγμάτων. Η επισήμανση αυτή αναγράφεται στην ταυτότητα κάθε έρευνας και πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν 95% πιθανότητες να κυμανθεί ένα αποτέλεσμα στην περιοχή του +/-3%.

«Η στατιστική προβλέπει με περιθώρια σφάλματος και με βαθμούς βεβαιότητας και όχι απόλυτους αριθμούς με μαθηματική ακρίβεια», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Pulse RC Γιώργος Αράπογλου. Ασφαλώς, αυτό δεν σημαίνει ότι επικρατεί ασάφεια, αφού οι κυρίαρχες τάσεις της κοινής γνώμης καθώς και οι προϋποθέσεις για τη μεταβολή τους αποκαλύπτονται από μια έρευνα που έχει διενεργηθεί σύμφωνα με τους επιστημονικούς κανόνες από έμπειρους επαγγελματίες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!