Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: «Καμπανάκι» για τις ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία
[Η Καθημερινή]: «Καμπανάκι» για τις ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία

[Η Καθημερινή]: «Καμπανάκι» για τις ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία

Προειδοποίηση για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών κατά το 2018 στέλνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), με αφορμή την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ειδικότερα, το ΕΒΕΠ επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα η τουρκική οικονομία ενδέχεται να επηρεάσει το τρέχον έτος αισθητά τις ελληνικές εξαγωγές, παρότι προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ωστόσο, κρίνοντας από τα επίσημα στοιχεία της περυσινής χρονιάς, οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών το 2017 ενισχύθηκαν, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε σταθερά, οι ελληνικές επιχειρήσεις επένδυσαν στη γειτονική χώρα, ενώ τουρκικά κεφάλαια διατέθηκαν σε επενδύσεις στην Ελλάδα με έμφαση στον τουριστικό τομέα, στις μαρίνες, στα ξενοδοχεία και σε άλλα ακίνητα.

Οι τουρκικές επενδύσεις

Ενδεικτικό της παρουσίας τουρκικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα αποτελούν οι επενδύσεις των ομίλων Dogus και Koc, με την πρώτη να συμμετέχει με 30% στην κοινοπραξία που απέκτησε τον Αστέρα Βουλιαγμένης, με 50% στο Hilton και 50% στη μαρίνα του Φλοίσβου. Ο όμιλος Koc έχει εξαγοράσει το 80% της Olympic Commercial & Tourism Enterprises που ελέγχει το Avis Budget Group στην Ελλάδα. Εάν και ο όγκος των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών εμφανίζεται σχετικά περιορισμένος σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι σημαντικές, με την προϋπόθεση να επιλυθούν τα εθνικά θέματα. Ως εκ τούτου, επικαλούμενο στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΕΒΕΠ αναφέρει ότι ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας – Τουρκίας το 2017 αυξήθηκε κατά 24,2% αφού το 2016 διαμορφώθηκε στα 2,73 δισ. ευρώ, ενώ το 2017 στα 3,39 δισ. ευρώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!