Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Ισορροπία πάνω από την άβυσσο
[Η Καθημερινή]: Ισορροπία πάνω από την άβυσσο

[Η Καθημερινή]: Ισορροπία πάνω από την άβυσσο

ΤΑΣΟΣ ΚΑΛΟΥΤΣΑΣ
Υπό το κράτος του τρόμου
εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 252

Ο ​​Τάσος Καλούτσας πετυχαίνει να κλείσει μες στις σελίδες του κάτι τόσο γνωστό και τόσο φευγαλέο όσο η ανεπανάληπτη αίσθηση της καθημερινότητας – αυτής της μυστηριακής ακολουθίας ανούσιων ωρών και άμετρης πλήξης, που ωστόσο συντίθεται από οξύτατα αισθήματα και συγκλονιστικές στιγμές.

Εκτη διηγηματογραφική συλλογή του Θεσσαλονικιού πεζογράφου, το «Υπό το κράτος του τρόμου» συγκροτείται από 23 διηγήματα τα οποία ζυγίζονται ανάμεσα στο τρέχον και το σημαντικό, στηρίζονται πάνω στο ουδέτερο και το ακίνητο και ισορροπούν πάνω απ’ την άβυσσο όταν ενσκήπτουν συμφορές. Ηρωες είναι άνθρωποι μικροαστοί – άλλοτε αξιοπρεπείς, άλλοτε κακομοίρηδες κι άλλοτε μεγαλοπιασμένοι. Και οι ιστορίες αφορούν επεισόδια στο σχολείο, στη γειτονιά, στο σπίτι, στο νοσοκομείο, στην εξοχή, στον κήπο.

Ενα απ’ τα κλειδιά του έργου του Τάσου Καλούτσα είναι η ροή, ο μυθοπλαστικός ρυθμός του. Ανθρωποι, σχέσεις, πράγματα, όλα εμφανίζονται απίστευτα συγκεκριμένα, ασύλληπτα απτά, καθώς η αφήγηση αρχίζει χωρίς εισαγωγή, στο μέσον μιας πράξης, in media res. Βασίζονται οι ιστορίες του σε ασήμαντες αφορμές; Οχι, καθώς συχνά σχετίζονται με ακραίες εμπειρίες όπως ο θάνατος πολύ κοντινών ανθρώπων, οι ασθένειες και η σωματική φθορά. Κι εδώ ανιχνεύεται το μυστικό του. Ο πεζογράφος δημιουργεί έναν κόσμο, κατασκευάζει χώρους, χτίζει ένα σύμπαν που απο­τελείται από οικείες παραστάσεις, από την ύπαιθρο, από αστικά τοπία, από καθημερινές κινήσεις –σκέψεις, πράξεις, διαλόγους– αποφεύγοντας με κάθε τρόπο εντάσεις και κορυφώσεις στην πλοκή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!