Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Οι ήσυχες ημέρες του Αυγούστου είναι απατηλές
[Η Καθημερινή]: Οι ήσυχες ημέρες του Αυγούστου είναι απατηλές

[Η Καθημερινή]: Οι ήσυχες ημέρες του Αυγούστου είναι απατηλές

Αν πρόκειται να εκδηλωθεί χρηματοπιστωτική κρίση, υπάρχουν πολλές πιθανότητες πως θα εκδηλωθεί στο απόγειο του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο. Συνήθως έπειτα από μερικές εβδομάδες, οπότε οι αγορές θα έχουν πέσει σε λήθαργο.

Αυτό ακριβώς είχε συμβεί με τη χρεοκοπία της Ρωσίας και την κατάρρευση του κεφαλαίου αντιστάθμισης κινδύνου Long-Term Capital Management (με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 126 δισ. δολαρίων) πριν από είκοσι έτη. Και ξαφνικές κρίσεις που είχαν ξεσπάσει τα προηγούμενη χρόνια, όπως η υποτίμηση του κινεζικού γουάν το 2015, είχαν αναγκάσει τους τραπεζίτες να επιστρέψουν εσπευσμένα από τις διακοπές τους. Υπάρχει μόνο μια, αξιοσημείωτη, εξαίρεση: ο Αύγουστος του 2008. Δεκτό ότι η εποχή ήταν πολύ έντονη.

Διευθυντικά στελέχη της Lehman Brothers προσπαθούσαν απεγνωσμένα να βρουν νέα κεφάλαια. Η βρετανική τράπεζα Northern Rock είχε ανάγκη από μια ακόμη οικονομική διάσωση από το κράτος. Και πολλοί επενδυτές και στελέχη τραπεζών εξακολουθούσαν να προσπαθούν να μάθουν πόση έκθεση είχαν σε τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια και στην καταρρέουσα στεγαστική αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρ’ όλα αυτά, εκείνες οι 31 ημέρες του Αυγούστου είχαν κυλήσει, περιέργως, χωρίς ιδιαίτερα γεγονότα.

Η ανάπαυλα είχε δώσει την ευκαιρία στην αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) να προσπαθήσει να εξακριβώσει κατά πόσο της επέτρεπε ο ισολογισμός της, τότε στα 900 δισ. δολάρια, να χειριστεί και νέες οικονομικές διασώσεις και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να περιορίσει το λεγόμενο συστημικό ρίσκο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!