Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Οι ισχυροί της Ευρώπης να στηρίξουν την ανάπτυξη
[Η Καθημερινή]: Οι ισχυροί της Ευρώπης να στηρίξουν την ανάπτυξη

[Η Καθημερινή]: Οι ισχυροί της Ευρώπης να στηρίξουν την ανάπτυξη

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με χαμηλό δημόσιο χρέος θα πρέπει να αξιοποιήσουν κάθε μέσο δημοσιονομικής πολιτικής που έχουν στη διάθεσή τους για να τονώσουν την ανάπτυξη σε μια αρκετά κρίσιμη περίοδο, τονίζει ο ΟΟΣΑ στην οικονομική έκθεση που δημοσίευσε χθες. Οι προκλήσεις δεν είναι μόνο βραχυπρόθεσμες αλλά και μεσοπρόθεσμες, λόγω του εμπόλεμου κλίματος στο παγκόσμιο εμπόριο, προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός.

O ΟΟΣΑ σημειώνει πως μία δεκαετία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου εξακολουθούν να εξαρτώνται από την επεκτατική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Ομως, εκεί όπου η ζήτηση είναι αδύναμη, όπως στην Ευρωζώνη, οι κυβερνήσεις που έχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια οφείλουν να αναλάβουν δράση και να λειτουργήσουν συντονισμένα. Εκμεταλλευόμενες το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, μπορούν να προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με απώτερο στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης, χρηματοδοτώντας δημόσιες επενδύσεις. Ο κόσμος είναι διαφορετικός σε σχέση με τη συγχρονισμένη ανάπτυξη που συντελούνταν προ 18μήνου, με το εμπόριο και τις επενδύσεις να έχουν συρρικνωθεί αισθητά, ιδιαίτερα στην Ασία και στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, αλλά κι εκεί αρχίζει να φθίνει η θετική επίδραση των μέτρων μείωσης της φορολογίας που εφάρμοσε η κυβέρνηση Τραμπ στις αρχές του 2018.

Ο μεταποιητικός κλάδος έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα από την επιβολή δασμών και τη συνακόλουθη αβεβαιότητα που δημιουργείται για την πορεία των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!