Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Ιράν: Προειδοποίηση για εμπλουτισμό ουρανίου
[Η Καθημερινή]: Ιράν: Προειδοποίηση για εμπλουτισμό ουρανίου

[Η Καθημερινή]: Ιράν: Προειδοποίηση για εμπλουτισμό ουρανίου

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Περιθώριο 60 ημερών έδωσε χθες η Τεχεράνη στη Ρωσία, στην Κίνα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να επέμβουν και να ανακουφίσουν τις βαριές συνέπειες του οικονομικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν. Σε αντίθετη περίπτωση, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, δήλωσε ότι η χώρα θα ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστά μεγαλύτερα από το 3,7%, διαδικασία που θα μπορούσε να έχει στρατιωτικές εφαρμογές.

Μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις, βάζοντας ταφόπλακα στην πυρηνική συμφωνία JCPOA, που συνομολογήθηκε το 2016 ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και το Ιράν. Πριν ακριβώς από ένα χρόνο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία και άρχισε να επιβάλλει διαδοχικούς γύρους όλο και σκληρότερων κυρώσεων, με τελικό στόχο την ανατροπή της θεοκρατικής κυβέρνησης του Ιράν.

Η Τεχεράνη διατήρησε την ψυχραιμία της και συνέχισε να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της συμφωνίας αλλά και του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου, που επιτρέπει εξαιρετικά διεξοδικούς ελέγχους των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις και προς όσες χώρες αγοράζουν ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού και βαρύ (ραδιενεργό) ύδωρ από το Ιράν – εξαγωγές που επιτρέπονταν από τη συμφωνία, ώστε να μπορεί το Ιράν να συνεχίσει να παράγει πυρηνική ενέργεια, στέλνοντας όμως στο εξωτερικό τα πυρηνικά απόβλητα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρώτη ύλη για πυρηνική βόμβα.

Χθες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ ανακοίνωσε ότι, εφόσον οι εξαγωγές απαγορεύθηκαν, η Τεχεράνη θα κρατά στη χώρα τις ποσότητες ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού και βαρέος ύδατος που παράγει.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!