Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
10 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
7 °C 0 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Η υψηλή γαστρονομία ως πολιτική δήλωση
[Η Καθημερινή]: Η υψηλή γαστρονομία ως πολιτική δήλωση

[Η Καθημερινή]: Η υψηλή γαστρονομία ως πολιτική δήλωση

Δ​​ιαβάζω ένα απόσπασμα από το καινούργιο βιβλίο των Ρενέ Ρετζεπί και Ντέιβιντ Ζίλμπερ του εμβληματικού εστιατορίου Νoma της Κοπεγχάγης, από την παρουσίαση που έκανε πριν από λίγες μέρες στην «Κ» (13/11/18, σελ. 14) ο σεφ Γιώργος Σαμοΐλης.

Δυστυχώς το βιβλίο που έχει τίτλο «The Noma Guide to Fermentation» (εκδ. Artisan) δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα, αλλά μπορείτε να το παραγγείλετε από το Amazon.

Γράφουν λοιπόν σε ένα σημείο οι συγγραφείς: «…Τα εστιατόρια έχουν επηρεάσει τα προϊόντα που πωλούνται στο ράφι. Εχουν αναζωογονήσει τουριστικά περιοχές που προηγουμένως κανείς δεν θα σκεφτόταν να επισκεφθεί για το φαγητό τους. Η επόμενη φάση είναι περισσότερη εκπαίδευση και περισσότερη μαγειρική – ο κόσμος να διασυνδέσει τη δουλειά που γίνεται στα κορυφαία εστιατόρια με την καθημερινότητά του. Ετσι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια εντελώς νέα διατροφική κουλτούρα…».

Εχει μεγάλο ενδιαφέρον ο εκδημοκρατισμός για τον οποίο ουσιαστικά κάνουν λόγο οι δύο σεφ, ερευνητές της γαστρονομίας, πρωτοπόροι στο είδος τους, και με πολιτική απ’ ό,τι φαίνεται άποψη για την κουζίνα, τη μαγειρική, για το πώς η υψηλή γαστρονομία πρέπει να βγει έξω και με διάφορους τρόπους να συναντήσει τον κόσμο.

Μια ματιά στον γαστρονομικό χάρτη έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί είναι κοσμογονικές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!