Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
12 °C 5 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
12 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Η «υπόθεση Βίκτορ Σερζ»
[Η Καθημερινή]: Η «υπόθεση Βίκτορ Σερζ»

[Η Καθημερινή]: Η «υπόθεση Βίκτορ Σερζ»

ΒΙΚΤΟΡ ΣΕΡΖ
Χρόνια δίχως έλεος
μτφρ.: Ιωάννα Αβραμίδου
εκδ. Θύραθεν, σελ. 427

Μ​​υστήριοι είναι οι νόμοι που ορίζουν ποιοι συγγραφείς και ποια θέση καταλαμβάνουν στον λογοτεχνικό κανόνα. Μέσα από ποιες διαδρομές και μέσω ποιων κριτηρίων καθιερώνονται, προκειμένου να αποτελέσουν αναπόσπαστο τμήμα του λογοτεχνικού corpus που παραδίδεται στους νεοτέρους. Οι απορίες διατυπώνονται με αφορμή την «υπόθεση Βίκτορ Σερζ», την παράδοξη δηλαδή σιωπή που κάλυψε για αρκετές δεκαετίες τα συγκλονιστικά μυθιστορήματα «Υπόθεση Τουλάγεφ» (εκδ. Scripta, 2004) και «Χρόνια δίχως έλεος» του γεννημένου στις Βρυξέλλες Ρώσου Βικτόρ Λβόβιτς Κίμπαλτσιτς (1890-1947), ο οποίος δημοσίευσε το εκτενές λογοτεχνικό, δοκιμιακό και ιστορικό έργο του με το ψευδώνυμο Βίκτορ Σερζ.

Οπως ο Ουγγροβρετανός Αρθουρ Κέσλερ, έτσι και ο Βίκτορ Σερζ υπήρξε δραστήριος ακτιβιστής, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και αργότερα διαφωνών, και όπως κι εκείνος στο «Μηδέν και το άπειρο» (1940), έτσι και αυτός στην «Υπόθεση Τουλάγεφ» (1940) και στο μετά θάνατον «Χρόνια δίχως έλεος» (1947) κατήγγειλε τη σταλινική τρομοκρατία, τις δίκες της Μόσχας και τις αιματηρές εκκαθαρίσεις. Μόνο που η δικιά του οξύτατη σοβιετική ανατομία έμεινε στη σκιά, ενώ του Αρθουρ Κέσλερ άφησε το έντονο σημάδι της στην πολιτική, λογοτεχνική και πνευματική συνείδηση της Ευρώπης του 20ού αιώνα.

Ανήκοντας στη μαγιά των αγωνιστών που πολέμησαν για την επικράτηση του μπολσεβικισμού κι έχοντας γνωρίσει τις φυλακές του Στάλιν που εξόντωσαν τον ανθό της Οκτωβριανής Επανάστασης, ο Σερζ αναπλάθει στα δύο μυθιστορήματα τον παραλογισμό, τη δυστυχία και τον τρόμο στελεχών και πολιτών, αθώων και εμπλεκομένων, θυμάτων και θυτών στη Σοβιετική Ενωση της δεκαετίας του ’30.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!