Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Υποχώρησε το β΄ τρίμηνο πέρυσι η οικονομική δραστηριότητα λόγω των capital controls
[Η Καθημερινή]: Υποχώρησε το β΄ τρίμηνο πέρυσι η οικονομική δραστηριότητα λόγω των capital controls

[Η Καθημερινή]: Υποχώρησε το β΄ τρίμηνο πέρυσι η οικονομική δραστηριότητα λόγω των capital controls

Στη διατήρηση των κεφαλαιακών περιορισμών αποδίδει την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά το β΄ τρίμηνο του 2016 η Τράπεζα της Ελλάδος. Οπως σημειώνεται στην Επισκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, oι δυσμενείς επιπτώσεις των κεφαλαιακών περιορισμών στην οικονομία, αν και ηπιότερες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, επιδρούν αρνητικά στα οικονομικά μεγέθη. Συγκεκριμένα, η οικονομική δραστηριότητα το β΄ τρίμηνο του 2016 παρουσίασε κάμψη κατά 1,1% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της υποχώρησης της ιδιωτικής κατανάλωσης (-1%), γεγονός που αποδίδεται από την ΤτΕ εν μέρει στη διατήρηση των κεφαλαιακών ελέγχων, καθώς και στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Ωστόσο η ΤτΕ σημειώνει ότι με βάση τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου η τάση αυτή δείχνει σημάδια αντιστροφής.
Βελτίωση στις τράπεζες
Αντίθετα η ΤτΕ κρίνει θετική την επίδραση των capital controls στο τραπεζικό σύστημα. Η επιβολή των περιορισμών, σημειώνει, συνέβαλε αποφασιστικά στη βελτίωση της ρευστότητας μέσω της συγκράτησης της εκροής καταθέσεων και της φυγής των κεφαλαίων στο εξωτερικό. Η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και η επαναφορά του waiver, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση της οικονομίας, οδήγησαν σε σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και επέτρεψαν τη σταδιακή χαλάρωση των αρχικών περιορισμών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!