Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Είναι άριστοι, αλλά δεν ζητάμε βοήθεια
[Η Καθημερινή]: Είναι άριστοι, αλλά δεν ζητάμε βοήθεια

[Η Καθημερινή]: Είναι άριστοι, αλλά δεν ζητάμε βοήθεια

Διαθέτουμε στην Ελλάδα ένα ευρωπαϊκό κέντρο αριστείας για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και δυστυχώς αξιοποιείται μερικώς. Το κέντρο τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προσφέρει τις υπηρεσίες του, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος παγκόσμιας παρακολούθησης της Γης και της ασφάλειας των πολιτών Copernicus, σε χώρες από την ευρύτερη περιοχή μας μέχρι τη Χιλή, το Περού και τη Μοζαμβίκη, αλλά ακόμα η χρήση του στην Ελλάδα παραμένει στα… βασικά!

Το BEYOND δημιουργήθηκε το 2013, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 2,3 εκατ. ευρώ. «Δημιουργήσαμε ένα κέντρο επιχειρησιακά και οικονομικά αυτόνομο, εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικά προγράμματα ύψους 1,2-1,5 εκατ. το έτος», λέει στην «Κ» ο κ. Χάρης Κοντοές, διευθυντής Ερευνών στο Αστεροσκοπείο και υπεύθυνος του κέντρου.

Σήμερα, το BEYOND, το οποίο στηρίζεται από προσωπικό 31 ατόμων, παρέχει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών, μερικές απ’ αυτές ανοικτές στο κοινό: Παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο, σύστημα FireHub (πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Copernicus Masters 2014). Παρακολούθηση πλημμυρικών γεγονότων (FloodHub) και τεκτονικών γεωκινδύνων (GeoHub). Εκτίμηση επικινδυνότητας, τρωτότητας και ρίσκου περιοχών σε διάφορες φυσικές καταστροφές, εκπόνηση σχεδίων εκκένωσης και μέτρων αντιμετώπισης. Συλλογή πληροφοριών για καταστροφές με τη συμμετοχή των πολιτών (DisasterHub). Kαταγραφή ζημιών με drones. Κι επιπλέον, καταγραφή ατμοσφαιρικών κινδύνων και αέριων ρύπων, παρακολούθηση αγροτικής παραγωγής και έλεγχος επισιτιστικής ασφάλειας, εκτίμηση ηλιακής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο (σύστημα SENSE), προβολή βασικών κλιματικών μεταβλητών και δεικτών κλίματος, εκτίμηση επεισοδίων σκόνης και πρόβλεψη διασποράς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!