Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
12 °C 2 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 13 kmh
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Ηλιακή άνοιξη από Αίγυπτο έως Αυστραλία
[Η Καθημερινή]: Ηλιακή άνοιξη από Αίγυπτο έως Αυστραλία

[Η Καθημερινή]: Ηλιακή άνοιξη από Αίγυπτο έως Αυστραλία

ΚΑΪΡΟ. Οι Αιγύπτιοι ετοιμάζονται να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου (1.650 μεγαβάτ, το οποίο όμως σύντομα θα ξεπεραστεί από άλλα ακόμη μεγαλύτερα, στην Ινδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αυστραλοί προβλέπεται ότι θα αυξήσουν κατά 70%, εντός του 2018, την ποσότητα ρεύματος που παράγεται από τον ήλιο στη χώρα, ενώ οι Ολλανδοί επιλύουν το πρόβλημα έλλειψης χώρου τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στη θάλασσα.

Το τοπίο της ηλιακής ενέργειας εξελίσσεται ραγδαία, καθώς οι τιμές των φωτοβολταϊκών πέφτουν και τα οφέλη της ηλιακής ενέργειας γίνονται προφανή ακόμη και σε χώρες που μόλις ανακάλυψαν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπως η Αίγυπτος. Σήμερα, η Αίγυπτος καλύπτει το 10% των αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές, ποσοστό που θα διπλασιαστεί εντός τετραετίας. Πάντως, σε μια χώρα που διαθέτει την ηλιοφάνεια της Αιγύπτου, οι στόχοι (37% ηλιακή ενέργεια έως το 2035) παραμένουν πολύ μετριοπαθείς – ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τις δέκα χαμένες δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει από την πρώτη εφαρμογή ηλιακής ενέργειας στην Αίγυπτο, το 1913.

Οπως θυμίζει το περιοδικό Spiegel, τη χρονιά εκείνη, ο Αμερικανός επιστήμονας Φρανκ Σούμαν τοποθέτησε στη συνοικία Μααντί του Καΐρου πέντε ηλιακούς συλλέκτες μήκους 60 μέτρων έκαστος, οι οποίοι είχαν σχήμα παραβολικού καθρέπτη και θέρμαιναν υγρό, παράγοντας ατμό που αντλούσε νερό για άρδευση. Η τεχνολογία ήταν πολλά υποσχόμενη, αλλά η ανάπτυξή της εγκαταλείφθηκε καθώς ο κόσμος ανακάλυπτε τα άφθονα πετρελαϊκά αποθέματα της Μέσης Ανατολής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!