Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Καθημερινή]: Γονίδια «αλεπούς» δείχνουν τον μηχανισμό εξημέρωσης σκύλου
[Η Καθημερινή]: Γονίδια «αλεπούς» δείχνουν τον μηχανισμό εξημέρωσης σκύλου

[Η Καθημερινή]: Γονίδια «αλεπούς» δείχνουν τον μηχανισμό εξημέρωσης σκύλου

Οι αλεπούδες ανοίγουν διάπλατα ένα παράθυρο στη φύση της εξημέρωσης. Ρώσοι επιστήμονες, περίπου το 1960, πήραν αλεπούδες, οι οποίες είχαν εκτραφεί σε φάρμες, και τις αναπαρήγαγαν επιλεκτικά με κριτήριο όχι τη γούνα τους αλλά τη φιλικότητά τους προς τους ανθρώπους. Το αποτέλεσμα ήταν ένα είδος αλεπούς που ευχαριστιόταν την ανθρώπινη παρέα όσο ένα οικόσιτο σκυλί. Η ιστορία τους περιγράφεται σε ένα βιβλίο, του οποίου η συγγραφέας Λουντμίλα Ν.Τρουτ είναι μία από τους επιστήμονες που έκαναν το πείραμα.

Οι εξημερωμένες αλεπούδες μπορεί να μοιάζουν με κατοικίδια, αλλά παραμένουν νυκτόβια, δεν μαθαίνουν εύκολα να είναι καθαρές και δεν μπορούν να ζουν σε ένα σπίτι με ανθρώπους, λέει η Αννα Κουκέκοβα, του Πανεπιστημίου του Ιλινόι, η οποία μελετά τη γενετική των αλεπούδων. Είναι, ωστόσο, μία πηγή γενετικών μελετών που στοχεύουν να απομονώσουν κάποια γονίδια τα οποία αφορούν την εξημέρωση, ιδιαίτερα των σκύλων. Η αλεπού ανήκει στην οικογένεια των Κυνιδών, όπως οι λύκοι, οι σκύλοι και οι αφανισμένοι λύκοι που υποτίθεται ότι εξελίχθηκαν σε σκύλους.

Η δρ Κουκέκοβα και ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα βρήκαν τις αλληλουχίες βάσεων στο γονιδίωμα της κόκκινης αλεπούς και στη συνέχεια συνέκριναν τρεις τύπους κόκκινης αλεπούς, που είχαν εκτραφεί σε φάρμες και είχαν επιλεχθεί για την πραότητά τους αλλά και για την επιθετικότητά τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!