Κυριακή, 27 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Γύρω από ένα καρό τραπεζομάντιλο
[Η Καθημερινή]: Γύρω από ένα καρό τραπεζομάντιλο

[Η Καθημερινή]: Γύρω από ένα καρό τραπεζομάντιλο

Δ​​εν είναι στην κουλτούρα μας. Από μια άποψη δεν έχουμε την ίδια ανάγκη με τους Ολλανδούς, τους Γερμανούς, τους Ελβετούς, τους Βρετανούς να τρέχουμε στα πάρκα μόλις βγει ήλιος και να στρώνουμε καρό τραπεζομάντιλα για να απολαύσουμε το γεύμα μας. Εχουμε πλεόνασμα λιακάδας. Αντιθέτως, δεν έχουμε και πολλά πάρκα, τουλάχιστον όπως αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τα πεντακάθαρα, φροντισμένα, καταπράσινα και λουλουδιασμένα, που σχεδόν σου επιβάλλουν να ξαπλώσεις, να χαλαρώσεις, να αφεθείς.

Οι αρχαίοι Ελληνες, πάντως, αγαπούσαν τα πικ νικ. Ηταν οι πρώτοι που έστησαν πλούσια γεύματα στη φύση. Πρόσφατα, σε μια εξαιρετική και ιδιαίτερα πρωτότυπη έκθεση στο Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φρανκφούρτης, οι επιμελητές έκαναν μια ενδιαφέρουσα αναδρομή στην ιστορία του πικ νικ.

Παρουσιάστηκαν περισσότερα από χίλια έργα τέχνης, όπως πίνακες των Εντουάρ Μανέ και Χάινριχ Χάσλχορστ, πολυτελή σερβίτσια για πικ νικ, περίτεχνα ιαπωνικά σετ από μαχαιροπίρουνα του 1800, σύγχρονες φωτογραφίες ανθρώπων που απολαμβάνουν το φαγητό τους στην εξοχή από την Ουκρανία μέχρι το Κέιπ Τάουν και την Κίνα.

Ο όρος πικ νικ (pique-nique= τσιμπάω κάτι μικρό) πρωτοεμφανίστηκε τον 13ο αιώνα. Καθιερώθηκε αρχικά στη Γαλλία, αλλά γνώρισε μεγάλες δόξες στην Αγγλία του 18ου αιώνα με τους Βρετανούς αριστοκράτες και ευγενείς να συνδυάζουν το φαγητό στην εξοχή με αγώνες ιππασίας. Στο Μεξικό από την άλλη πλευρά κάνουν πικ νικ στους τάφους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!