Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Γιόγκα, Ρούμπα και ένα κοζανίτικο έθιμο στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO
[Η Καθημερινή]: Γιόγκα, Ρούμπα και ένα κοζανίτικο έθιμο στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

[Η Καθημερινή]: Γιόγκα, Ρούμπα και ένα κοζανίτικο έθιμο στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας συνεδριάζει η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για 11η χρονιά η συγκεκριμένη επιτροπή προσπαθεί με τη δημιουργία ενός εκτενούς καταλόγου να διασώσει άυλα πολιτιστικά αγαθά από ολόκληρο τον κόσμο, όπως χορούς, έθιμα, μουσική, γιορτές, γαστρονομικές δημιουργίες και άλλα ιστορικά στοιχεία της εθνικής κουλτούρας.

Η παρουσία σ’ αυτόν τον νέο κατάλογο μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να επιφέρει μια οικονομική ή επιμελητειακή υποστήριξη εκ μέρους της UNESCO σε χώρες που δυσκολεύονται να προστατεύσουν οι ίδιες τις πρακτικές αυτές.

Χθες η επιτροπή ενέταξε τη βελγική μπύρα και την κουβανέζικη ρούμπα, ενώ σήμερα προσέθεσε τη γιόγκα, το ιδιόμορφο μίγμα άσκησης και διαλογισμού, που γεννήθηκε στην Ινδία και έγινε δημοφιλές σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

«Η φιλοσοφία πίσω από την αρχαία πρακτική της γιόγκα στην Ινδία επηρέασε πολυάριθμες πλευρές της ινδικής κοινωνίας», επισημαίνει σε ανακοίνωση ο οργανισμός του ΟΗΕ για την επιστήμη και τον πολιτισμό, η έδρα του οποίου βρίσκεται στο Παρίσι.
Γιόγκα κάνουν άνθρωποι «κάθε ηλικίας, χωρίς διάκριση φύλου, τάξης ή θρησκείας» και η πρακτική αυτή «συνδυάζει στάσεις, στοχασμό, ελεγχόμενη αναπνοή, απαγγελία λέξεων και άλλες τεχνικές που έχουν στόχο να αναπτύξουν το άτομο, να ανακουφίσουν τους πόνους και να επιτρέψουν μια κατάσταση απελευθέρωσης», συνοψίζει η UNESCO.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!