Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Γιατί η Ακροδεξιά απειλεί τα προπύργια των Συντηρητικών
[Η Καθημερινή]: Γιατί η Ακροδεξιά απειλεί τα προπύργια των Συντηρητικών

[Η Καθημερινή]: Γιατί η Ακροδεξιά απειλεί τα προπύργια των Συντηρητικών

Η βραδιά των εκλογών υπήρξε απογοητευτική για τους ακροδεξιούς λαϊκιστές σε μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία. Η δυναμική τους ανακόπηκε σε μικρές χώρες όπως η Ολλανδία και η Δανία, ενώ, παρότι έστειλαν περισσότερους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν είναι σε θέση να αλώσουν την Ε.Ε. στο ορατό μέλλον.

Αυτά τα δεδομένα μπορεί να θεωρηθούν αισιόδοξα μόνο αν πιστέψουμε ότι επιτυχία θα ήταν το να θριαμβεύσουν σε κάθε χώρα. Η νίκη της Μαρίν Λεπέν έναντι του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, τα ποσοστά του κόμματος Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, που ξεπέρασαν το άθροισμα των ψήφων του Συντηρητικού και του Εργατικού Κόμματος, η νίκη του ακροδεξιού PiS στην Πολωνία και του Fidesz στην Ουγγαρία αντανακλώνται στη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που είχε ανέκαθεν την ισχυρότερη φωνή στις Βρυξέλλες, βλέπει την Ακροδεξιά να το ανταγωνίζεται σε επιρροή. Τα διάφορα ρεύματα δεξιών λαϊκιστών έχουν αθροιστικά περισσότερους ευρωβουλευτές από το ΕΛΚ. Αν έτσι μοιάζει η υποχώρηση του λαϊκιστικού κύματος, τότε όλοι βρισκόμαστε κάτω από το νερό.

Η κεντρική γραμμή πολιτικής αντιπαράθεσης έχει μετατοπιστεί από το οικονομικό στο πολιτιστικό πεδίο. Ενώ τα ζητήματα φορολογίας ή κράτους πρόνοιας εξακολουθούν να έχουν τη σημασία τους, τα θέματα μετανάστευσης ή δικαιωμάτων των σεξουαλικών μειονοτήτων αγγίζουν πολύ περισσότερο το συναίσθημα.

Αυτό ευνοεί την Ακροδεξιά αντί των παραδοσιακών συντηρητικών κομμάτων, τα οποία εξακολουθούν να αισθάνονται άβολα με δημαγωγικές ιαχές δαιμονοποίησης προσφύγων και μεταναστών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!