Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 17 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 0 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Γερμανία: Ένα πρώτο βήμα προς τον μεγάλο συνασπισμό
[Η Καθημερινή]: Γερμανία: Ένα πρώτο βήμα προς τον μεγάλο συνασπισμό

[Η Καθημερινή]: Γερμανία: Ένα πρώτο βήμα προς τον μεγάλο συνασπισμό

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με έκδηλη ανακούφιση ανακοίνωσαν χθες το πρωί, έπειτα από 24 ώρες σκληρών διαβουλεύσεων, οι ηγέτες των τριών κομμάτων, Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών (CDU/CSU και SPD), Αγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς, αντίστοιχα, ότι μπαίνουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό ενός νέου μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία.
Εξίσου μεγάλη ήταν η ικανοποίηση και σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στο Βερολίνο επηρεάζει τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και έχει «παγώσει» προς το παρόν κάθε συζήτηση για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. Τα πρώτα μηνύματα από το 28σέλιδο κείμενο, στο οποίο κατέληξαν τα τρία κόμματα, ειδικά για το μέλλον της Ευρώπης, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Κατ’ αρχάς, το ζήτημα της Ευρώπης ανακύπτει ήδη στην τρίτη σελίδα και υπογραμμίζεται η ανάγκη να ανταποκριθεί η Γερμανία στις προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.

Προτεραιότητα δίνεται στην ενίσχυση της Ε.Ε. από τη Γερμανία, ενώ υπάρχει και ρητή δέσμευση για μεγαλύτερη οικονομική συνδρομή της χώρας προς την Ενωση. Υπάρχει, επίσης, πρόβλεψη για τη μετεξέλιξη του ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ, πάγια θέση του Βερολίνου. Ασαφή είναι τα σημεία που αφορούν τη θεσμική θωράκιση της Ευρωζώνης, αν και αποτελεί επιτυχία του SPD ότι η επόμενη γερμανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ μιας εισαγωγής κατώτατου μισθού κατά μήκος της Ευρωζώνης και υπόσχεται να σταματήσει το μισθολογικό ντάμπινγκ, σε μια προσπάθεια εδραίωσης μιας κοινωνικής Ευρώπης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!