Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Οι γάτες τ’ Αη Νικόλα στο Πίσω Λιβάδι της Πάρου
[Η Καθημερινή]: Οι γάτες τ’ Αη Νικόλα στο Πίσω Λιβάδι της Πάρου

[Η Καθημερινή]: Οι γάτες τ’ Αη Νικόλα στο Πίσω Λιβάδι της Πάρου

Σ​​το Πίσω Λιβάδι της Πάρου, πέρα από τη Μάρπησσα, υπάρχει ένας μικρός ναός του Αη Νικόλα, περίπου στο έμπα του χωριού. Βρίσκεται σε ύψωμα. Ανεβαίνεις μερικά σκαλοπάτια, περνώντας μέσα από αραχτές γάτες που λιάζονται ή χαϊδεύονται στο χώμα. Το γνωστό ποίημα του Σεφέρη γράφεται κάθε μέρα στις Κυκλάδες, χειμώνα-καλοκαίρι.

Φτάνεις στην κορφή του μικρού υψώματος, όπου βρίσκεται η εκκλησία με τον τυπικό γαλάζιο τρούλο και από πίσω απλώνεται το Αιγαίο. Μερικά σκαλοπάτια ακόμη οδηγούν σε μια μικρή, ελάχιστη παραλία με βότσαλα.

Τον κύριο Γκρι οδήγησαν εκεί δύο αδέλφια που κρατάνε από το νησί, ο Στρατής και ο Τάσος, μαζί με τον Μίχο, τον μικρό γιο του Τάσου. Στις οκτώ το πρωί, η θάλασσα, επίπεδη σαν λίμνη, λούζεται στο φως. «Συχνά έρχομαι με το που χαράζει», λέει ο Στρατής. «Είναι ωραίο να βρίσκεσαι μέσα στο νερό τη στιγμή που προβάλλει ο ήλιος».

Στο βάθος, διακρίνεται η Νάξος. Δεξιά η Ηρακλειά, δεξιότερα ακόμα η Ιος, μετά και από αυτή η Σαντορίνη. Αλλά από το σημείο όπου κολυμπούν το νησί-ηφαίστειο δεν διακρίνεται. Μπορείς να το φανταστείς μια χαρά· τη μαύρη προεξοχή με την Καλντέρα.

Εχοντας κολλημένο δίπλα του τον εξάχρονο Μίχο, ο Τάσος διηγείται κολυμπώντας πώς το 1953 ο σεισμός της Θήρας έστειλε ένα περιποιημένο τσουνάμι στο Πίσω Λιβάδι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!