Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
12 °C 5 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
12 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Φτερά αγγέλων «ανοίγουν» πλατιά στη Μασσαλίας
[Η Καθημερινή]: Φτερά αγγέλων «ανοίγουν» πλατιά στη Μασσαλίας

[Η Καθημερινή]: Φτερά αγγέλων «ανοίγουν» πλατιά στη Μασσαλίας

«Ενας άγγελος είναι και αγγελιαφόρος», μας λέει ο εικαστικός Κώστας Ηρακλής Γεωργίου, με αφορμή τις «Αγγελογραφίες», την πρόσφατη δουλειά του που παρουσιάζεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Eλληνοαμερικανική Ενωση.

Το μήνυμα που φέρουν οι βυζαντινής αφετηρίας αλλά σύγχρονης τεχνοτροπίας άγγελοι του κ. Γεωργίου διαφοροποιείται ανάλογα με τις συνθήκες. Οι αγγελικές μορφές που θα εκτεθούν στην γκαλερί «Χατζηκυριάκος Γκίκας» της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης αναρτήθηκαν για πρώτη φορά σε ιστορικά κτίρια της Καβάλας το 2017, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία» τιμώντας τη μνήμη του Αποστόλου Παύλου. Σε μνημειακές διαστάσεις (2×3) τα έργα κάλυψαν τοίχους του Ιμαρέτ, της Δημοτικής Καπναποθήκης, του διατηρητέου κτιρίου του 19ου αιώνα που στεγάζει το δημαρχείο κ.α., ενώ ορισμένα παραμένουν και σήμερα στη θέση τους. Η μορφή του αγγέλου είναι κοινή στη χριστιανική, την ισλαμική και την ιουδαϊκή θρησκεία, σημειώνει ο κ. Γεωργίου, ανάγοντάς τους σε ένα κοινό σύμβολο, σε συνάρτηση με την ιστορία της Καβάλας. «Οι άγγελοι εκεί “θύμιζαν” στους κατοίκους την ιστορία της πόλης τους μέσα από την ανάδειξη των κτιρίων», σημειώνει ο κ. Γεωργίου.

Στην Αθήνα οι διαστάσεις των έργων αλλάζουν, προσαρμόζονται στον εσωτερικό χώρο, και το μήνυμά τους είναι διαφορετικό. «Η λειτουργία τους τώρα είναι πιο εσωτερική, αναδεικνύεται ο μεταφυσικός χαρακτήρας των έργων σε συνδυασμό με τη μουσική σύνθεση του Χρυσοβαλάντη Ιωαννίδη που συνοδεύει την έκθεση», επισημαίνει ο δημιουργός.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!