Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Οι φράκτες προκαλούν πρόβλημα στην άγρια ζωή
[Η Καθημερινή]: Οι φράκτες προκαλούν πρόβλημα στην άγρια ζωή

[Η Καθημερινή]: Οι φράκτες προκαλούν πρόβλημα στην άγρια ζωή

Η έλευση πολλών προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ιδιαίτερα τη χρονιά που πέρασε, εξανάγκασε πολλές από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κυρίως στην περιοχή των Βαλκανίων, να υψώσουν μεταλλικούς φράκτες κατά μήκος πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων στις παραμεθόριες περιοχές.
Σήμερα διαπιστώνεται ότι εκτός όλων των άλλων, οι φράκτες σηματοδοτούν μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία για τη Φύση και ιδιαίτερα για τα ζώα που κινούνται ελεύθερα στις περιοχές όπως είναι οι αρκούδες, οι λύκοι και οι λύγκες.
Η κατάσταση δεν είναι πρωτόγνωρη για την περιοχή. Ανέκαθεν η άγρια ζωή στην περιοχή των Βαλκανίων απειλείτο από την κατασκευή οδικών δικτύων αλλά και φραγμάτων. Τώρα, βέβαια, κινδυνεύει περισσότερο από όλα από τον κατακερματισμό της εξαιτίας των μεθοριακών τειχών και συρματοπλεγμάτων.
Ενδεικτικά στα σύνορα Κροατίας με τη Σλοβενία ζουν πολλές αρκούδες, οι οποίες, όπως αποδεικνύεται από την ανάλυση δειγμάτων γενετικού υλικού και την παρακολούθησή τους μέσω δορυφόρου, κινούνται ελεύθερα ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και πέρα από αυτές.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις αγέλες λύκων της περιοχής. Αυτό δεν είναι βέβαιο ότι συμβαίνει ακόμα και σήμερα, καθώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Οπως διαπίστωσε σε ένα από τα πιο πρόσφατα ταξίδια του στην παραμεθόριο Σλοβενίας-Κροατίας ο βιολόγος Ντιούρο Χιούμπερ, δεκάδες ελάφια είχαν πεθάνει μπλεγμένα στον φράκτη που τοποθετήθηκε στην περιοχή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!