Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Φόβοι για πολλαπλές χρεοκοπίες
[Η Καθημερινή]: Φόβοι για πολλαπλές χρεοκοπίες

[Η Καθημερινή]: Φόβοι για πολλαπλές χρεοκοπίες

Κρίση που θα μπορούσε να απειλήσει τα θεμέλια ολόκληρου του ιταλικού τραπεζικού συστήματος πιθανόν να προκαλέσει ενδεχόμενη ήττα του Ιταλού πρωθυπουργού κ. Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής, προειδοποιούν οι «Financial Times». Η πολιτική αβεβαιότητα που θα πυροδοτούσε ενδεχόμενη ήττα Ρέντσι και η αναταραχή στις αγορές θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης οκτώ ιταλικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και της Monte dei Paschi di Siena, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας.

Το φάσμα του «κουρέματος» των επενδυτών των ιταλικών τραπεζών προβάλλει απειλητικό πάνω από το ιταλικό δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ισχύουν από την αρχή του έτους, αν απαιτηθεί κρατική διάσωση τράπεζας, τότε είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των επενδυτών της τράπεζας στη διάσωση με ελάχιστη συνεισφορά το 8% του κόστους της. Το ενδεχόμενο «κουρέματος» μετόχων και ομολογιούχων μιας τράπεζας είναι ιδιαίτερα προβληματικό στην Ιταλία, όπου χιλιάδες μικροεπενδυτές έχουν αγοράσει τραπεζικά ομόλογα. Η χρεοκοπία σειράς ιταλικών τραπεζών θα μπορούσε να σπείρει πανικό σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.

Οκτώ ιταλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρές δυσκολίες, σύμφωνα με τους FT. Μεταξύ τους η Monte Paschi (η μετοχή έκλεισε με πτώση 13,8%), οι μεσαίου μεγέθους Popolare di Vicenza, Veneto Banca και Carige, αλλά και οι τέσσερις μικρού μεγέθους τράπεζες που είχαν διασωθεί πέρυσι: Banca Etruria, CariChieti, Banca delle Marche και CariFerrara.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!