Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Φόβοι για χαμηλή πτήση της οικονομίας μετά το μνημόνιο
[Η Καθημερινή]: Φόβοι για χαμηλή πτήση της οικονομίας μετά το μνημόνιο

[Η Καθημερινή]: Φόβοι για χαμηλή πτήση της οικονομίας μετά το μνημόνιο

Ερωτήματα για τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιταχύνει την αναπτυξιακή της δυναμική, ώστε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της κρίσης, διατυπώθηκαν χθες σε συζήτηση στρογγύλης τραπέζης που οργάνωσε η αυστραλιανή πρεσβεία, για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Οι περισσότεροι ομιλητές –ακαδημαϊκοί και τραπεζικοί αναλυτές– εμφανίσθηκαν μάλλον ανήσυχοι, αν όχι απαισιόδοξοι, καθώς διαπίστωσαν ότι τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να αντιμετωπίσθηκε μεν το δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά δεν έγιναν οι διαρθρωτικές αλλαγές που ήταν ίσως πιο απαραίτητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, ότι το ελληνικό ΑΕΠ εξακολουθεί να στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση και όχι όσο θα έπρεπε στις επενδύσεις και στις εξαγωγές. Οι επενδύσεις (12%-13% του ΑΕΠ) μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης από περίπου 60 δισ. ευρώ σε περίπου 20-25 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές, σημείωσαν οι ομιλητές, αυξήθηκαν μεν (από 19% σε 34% του ΑΕΠ), αλλά όχι τόσο όσο σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, μετά το αντίστοιχο πρόγραμμα και επιπλέον είναι φθηνές.

Τους ομιλητές προβλημάτισε, επίσης, το κατά πόσον θα υπάρξει αποφασιστικότητα από το πολιτικό σύστημα να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. «Δεν είμαι σίγουρη ότι μάθαμε το μάθημά μας», σχολίασε μία εξ αυτών, ενώ ένας άλλος σημείωσε ότι αποφύγαμε μεν το Grexit, αλλά τα περισσότερα διαρθρωτικά προβλήματα παραμένουν και αυτό σημαίνει ότι «χάθηκαν 10 χρόνια».

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!