Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
0 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
0 °C 0 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Φόρος 10% στα εισαγόμενα ναυτιλιακά μερίσματα φυσικών προσώπων
[Η Καθημερινή]: Φόρος 10% στα εισαγόμενα ναυτιλιακά μερίσματα φυσικών προσώπων

[Η Καθημερινή]: Φόρος 10% στα εισαγόμενα ναυτιλιακά μερίσματα φυσικών προσώπων

Συμφωνία για φορολόγηση με 10% των εισαγόμενων από τη ναυτιλία μερισμάτων των φυσικών προσώπων επετεύχθη μεταξύ της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών της.

Ειδικότερα, μετά τη λήξη, στο τέλος του 2018, του πενταετούς διάρκειας συνυποσχετικού που είχε συμφωνηθεί και υλοποιηθεί μεταξύ της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και του ελληνικού Δημοσίου, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών έχει ήδη αποφασίσει να συνάψει ένα νέο συνυποσχετικό οικειοθελούς παροχής με την πολιτεία. Το νέο συνυποσχετικό «σε κάθε περίπτωση θα σέβεται νομοτεχνικά το υφιστάμενο θεσμικό ναυτιλιακό πλαίσιο», σημείωσε ο πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών.

Κύρια χαρακτηριστικά

Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου συνυποσχετικού σχετίζονται με την «αόριστη χρονική διάρκειά του και την καταβολή ενός σταθερού ποσοστού 10% επί των εισαγόμενων ναυτιλιακών μερισμάτων των φυσικών προσώπων».

Σημειώνεται πως η υπογραφή συνυποσχετικού είναι απαραίτητη, όπως και για τη προ πενταετίας ρύθμιση, προκειμένου η νέα ρύθμιση να αντιπαρέλθει τα ζητήματα συνταγματικότητας που προκύπτουν από την πρόβλεψη του άρθρου 107 του Συντάγματος που ορίζει πως τα εισοδήματα από τη ναυτιλία είναι αφορολόγητα. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί πως το προηγούμενο συνυποσχετικό που έληξε, αφορούσε τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και όχι των φυσικών προσώπων.

Συγκεκριμένα, τον διπλασιασμό του ετησίως καταβαλλόμενου φόρου χωρητικότητας ως συντελεστή επί του τονάζ του κάθε πλοίου τον οποίο καταβάλλουν οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν έδρα στην Ελλάδα ανεξαρτήτως σημαίας (οι ξένες σημαίες καταβάλλουν εδώ τη διαφορά του ξένου συντελεστή από τον ελληνικό).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!