Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Οι Φίλιπποι ανασκάπτονται ξανά
[Η Καθημερινή]: Οι Φίλιπποι ανασκάπτονται ξανά

[Η Καθημερινή]: Οι Φίλιπποι ανασκάπτονται ξανά

Ενας αιώνας έχει περάσει από τότε που οι Γάλλοι αρχαιολόγοι Σαρλ Αβεζού και Ρισάρ Πικάρ, έχοντας την επίσημη άδεια του ελληνικού κράτους, ξεκίνησαν τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Ηταν το 1914, καλοκαίρι όπως και τώρα, μια δύσκολη χρονιά για το νεότερο ελληνικό κράτος. Ομως αυτή η αρχαία πόλη, μία από τις σημαντικότερες του παρελθόντος, είχε ήδη κινήσει το ενδιαφέρον των μελών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Η πόλη, που εγκαταλείφθηκε κατά τον 14ο μ.Χ. αι. και η παρουσία της αναφέρθηκε ξανά πολύ αργότερα χάρη στους περιηγητές, είχε επείγουσα ανάγκη προστασίας. Οι ανασκαφικές εργασίες τότε επικεντρώθηκαν στο θέατρο, στην πύλη της Νεάπολης και στην αποκάλυψη των περίφημων αναγλύφων βράχων.

Η παράσταση που πρόκειται να ανέβει την προσεχή εβδομάδα στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων ονομάζεται «Οιδίπους, Ανασκαφή δεύτερη». Από τον τίτλο είναι φανερό ότι η προσπάθεια συνδέεται άμεσα με την ιστορική μνήμη της περιοχής. Πέντε πρόσωπα –δύο ηθοποιοί, ένας σκηνοθέτης, ένας χορευτής και ένας μουσικός– «διαβάζουν» με τον τρόπο τους το κορυφαίο έργο του Σοφοκλή σε μια διασκευή που πλησιάζει την τραγωδία «με την ίδια συγκίνηση που πριν από έναν αιώνα ένιωθαν οι αρχαιολόγοι και οι εργάτες σκάβοντας το χώμα σε αυτόν τον ίδιο τόπο».

Μας μιλάει ο Θοδωρής Γκόνης, διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων, που σκηνοθετεί την παράσταση και υποδύεται έναν από τους ρόλους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!