Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Φαβορί ο Μόντι και ο εθνικισμός
[Η Καθημερινή]: Φαβορί ο Μόντι και ο εθνικισμός

[Η Καθημερινή]: Φαβορί ο Μόντι και ο εθνικισμός

Στον χώρο πώλησης εργαλείων, στις κατακόμβες του παλιού Δελχί, κυριαρχούν οι μουσουλμάνοι. Ωστόσο, τα βράδια, παραδέχονται οι ίδιοι, φοβούνται να περπατήσουν μόνοι. Κι όταν μιλούν για πολιτική, η φωνή τους γίνεται ψίθυρος.

Οταν εξελέγη ο Ναρέντρα Μόντι, το 2014, απολάμβανε ευρεία αποδοχή για τις υποσχέσεις του να εκσυγχρονίσει την ινδική οικονομία, να πατάξει τη διαφθορά και να εδραιώσει κυρίαρχο ρόλο για την Ινδία στον κόσμο. Η ατζέντα του βασιζόταν στις ρίζες του Μόντι, μέσα στο ινδουιστικό πολιτικό κίνημα το οποίο προσπαθεί να κάνει την Ινδία ένα ινδουιστικό κράτος. Ωστόσο κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) βασίστηκε σε μια φιλοσοφία του τύπου «εμείς έναντι των άλλων» σε μια χώρα η οποία κατακερματίζεται από επικίνδυνους διχασμούς.

Οι δημοσκοπήσεις

Τώρα, κατά την περίοδο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μόντι θα παραμείνει στην εξουσία, ενώ διατυπώνεται ευρέως η πεποίθηση ότι η διχαστική ατζέντα του «οι ινδουιστές πρώτοι» θα ενισχυθεί. Iνδοί ακτιβιστές και φιλελεύθεροι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι η κοινωνία υπό τον Μόντι έχει κατακερματιστεί μεταξύ των ινδουιστών και των μουσουλμάνων, ανάμεσα στις ανώτερες και τις κατώτερες κάστες, ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Η χώρα έχει μια μακρά κοσμική ιστορία. Ο πληθυσμός της μπορεί να είναι κατά 80% ινδουιστές, αλλά οι πατέρες της σύγχρονης Ινδίας, όπως ο Νεχρού και ο Μαχάτμα Γκάντι, αντιστάθηκαν στη δημιουργία ενός θεοκρατικού κράτους όπως είναι το Ιράν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!