Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
30 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
28 °C 7 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Εξοδος από το μνημόνιο το 2018 αλλά με γραμμή στήριξης
[Η Καθημερινή]: Εξοδος από το μνημόνιο το 2018 αλλά με γραμμή στήριξης

[Η Καθημερινή]: Εξοδος από το μνημόνιο το 2018 αλλά με γραμμή στήριξης

Δεν συμμερίζονται όλοι στην κυβέρνηση την αισιοδοξία που δημοσίως εκφράζει ο πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018, χωρίς την προστασία μιας «πιστωτικής γραμμής» στήριξης.

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, προωθώντας σειρά από προαπαιτούμενα που πρέπει να καλυφθούν, αλλά και ετοιμάζοντας νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι σχεδιασμοί του για την επόμενη μέρα δεν αποκλείουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να χρειαστεί η πιστωτική αυτή γραμμή στήριξης. Κάτι που συνεπάγεται φυσικά και τις υποχρεώσεις, έστω και λιγότερο αυστηρές από αυτές του μνημονίου.

Παρακολούθηση ανά 3μηνο

Στην «αυστηρή» εκδοχή της, την ECCL, η πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης προβλέπει ακόμη και παρακολούθηση ανά τρίμηνο. Οπως επισημαίνεται, πάντα οι υπουργοί Οικονομικών είναι πιο συντηρητικοί στις προβλέψεις τους από τους πρωθυπουργούς. Από τον κανόνα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εξαιρείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Για την «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο, η χώρα θα έπρεπε να έχει την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών, ώστε να δανείζεται με λογικό κόστος. Πηγές των θεσμών δεν θεωρούν ότι αυτό θα είναι εφικτό. Η γραμμή στήριξης θα δώσει μια ασφάλεια, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση καλύτερων όρων δανεισμού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!