Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Καθημερινή]: EWG: «Ελεγχος» θεσμών προς Αθήνα για την εκταμίευση του 1 δισ.
[Η Καθημερινή]: EWG: «Ελεγχος» θεσμών προς Αθήνα για την εκταμίευση του 1 δισ.

[Η Καθημερινή]: EWG: «Ελεγχος» θεσμών προς Αθήνα για την εκταμίευση του 1 δισ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στο σημερινό Euroworking Group, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην ατζέντα, θα γίνει μία αποτίμηση της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί όσον αφορά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης αλλά και τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Συγχρόνως θα συζητηθεί η εκταμίευση του ενός δισ. που παραμένει ακόμα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και πρέπει να εκταμιευτεί το συντομότερο δυνατόν, καθώς η προθεσμία λήγει στις 15 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, μέχρι την εν λόγω ημερομηνία, θα πρέπει να έχει συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ESM για να αποφασίσει κατά πόσο έχουν τηρηθεί οι δύο όροι για την εκταμίευση του υπολειπόμενου 1 δισ:

  • Πρώτον, οι θεσμοί αναμένουν στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση που θα αποδεικνύουν ότι έχει μειωθεί ο όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και
  • δεύτερον, αναμένεται έκθεση της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας που θα εξετάζει την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, δηλαδή κατά πόσο πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και σε όλη την επικράτεια.

Από αύριο, Τρίτη, αναμένονται οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με σκοπό να επιτύχουν μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff level agreement) μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι, που είναι, μέχρι στιγμής προγραμματισμένο, να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Η Αθήνα μπορεί «να έχει εκπληρώσει λιγότερα από ό,τι αναμενόταν», όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», όσον αφορά τα 88 προαπαιτούμενα που απαιτούνται για την τέταρτη αξιολόγηση, αλλά αυτό δεν φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις Βρυξέλλες, που αναμένουν τη συμφωνία να έχει γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!