Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Καθημερινή]: Ευρωπαϊκό ταμείο για την άμυνα
[Η Καθημερινή]: Ευρωπαϊκό ταμείο για την άμυνα

[Η Καθημερινή]: Ευρωπαϊκό ταμείο για την άμυνα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες σειρά από προτάσεις που θα δημιουργήσουν Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας, το οποίο σκοπό θα έχει να ενισχύσει την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά κυρίως να βοηθήσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Η πρόταση βασίζεται, πρώτον, στη χρηματοδότηση ερευνών που έχουν να κάνουν με καινοτόμες αμυντικές τεχνολογίες, όπως η ηλεκτρονική, τα μεταϋλικά (metamaterials), το κρυπτογραφημένο λογισμικό ή τη ρομποτική, δεύτερον, στη δημιουργία πλατφόρμας η οποία θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη που συμμετέχουν να προβαίνουν σε ορισμένες από κοινού αγορές ώστε να μειώνουν τις δαπάνες τους και, τρίτον, στην προώθηση των επενδύσεων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία.

Συγχρόνως, η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν διασυνοριακά και να στηρίξει τα κράτη-μέλη στην προσπάθειά τους να συμμετάσχουν σε πιο συμφέρουσες οικονομικά δημόσιες συμβάσεις στον τομέα της άμυνας.

«Σκοπός μας δεν είναι να φτιάξουμε έναν νέο στρατό», δήλωνε χθες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν και τόνισε ότι σκοπός είναι οι προτάσεις αυτές να βοηθήσουν τις επενδύσεις στον αμυντικό τομέα, καθώς «καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να επενδύσει στον τομέα αυτόν χωρίς να κάνει περικοπές στον προϋπολογισμό της».

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!