Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
9 °C 4 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο χωρίς ανάμειξη Κομισιόν
[Η Καθημερινή]: Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο χωρίς ανάμειξη Κομισιόν

[Η Καθημερινή]: Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο χωρίς ανάμειξη Κομισιόν

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιθυμούν τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ), αλλά χωρίς την ενεργή ανάμειξη της Κομισιόν ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πηγές της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Politico αποκάλυψαν ότι το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θέλει τη θεσμοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) που δεν θα υπάγεται στο καθιερωμένο σύστημα λήψης αποφάσεων που ισχύει στις Βρυξέλλες. Παραδόξως, η Κομισιόν ήταν αυτή που πρότεινε τη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, παρουσιάζοντας προτάσεις για τη λεπτομερή λειτουργία του στις αρχές Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου για την αναδιάρθρωση του νομισματικού και οικονομικού συστήματος στην Ευρωζώνη.

Εξι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν στο Politico ότι οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. φοβούνται πως, αν η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχουν στο σύστημα λήψης αποφάσεων του ΕΝΤ, τότε η γραφειοκρατία και τα πολιτικά κίνητρα θα δυσχεραίνουν την αποτελεσματική λειτουργία του. «Δεν εμπιστευόμαστε την Κομισιόν σε ό,τι αφορά την απόλυτη εφαρμογή ενός κανονιστικού πλαισίου», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα στο Politico. «Δεν θα μπορεί να διαχειριστεί τα ισχυρά κράτη-μέλη που θα διατρέχουν κίνδυνο χρεοκοπίας σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να υπάρχει διακυβερνητικός έλεγχος», προσθέτει η ίδια πηγή.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντέδρασαν έντονα σε μια τέτοια προοπτική, καθώς θα τους έθετε άνευ αρμοδιότητας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!