Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Ευρωπαϊκή προστασία για «ευέλικτες» θέσεις εργασίας
[Η Καθημερινή]: Ευρωπαϊκή προστασία για «ευέλικτες» θέσεις εργασίας

[Η Καθημερινή]: Ευρωπαϊκή προστασία για «ευέλικτες» θέσεις εργασίας

Λίγο πριν τις ευρωεκλογές η ΕΕ θεσπίζει εργατικά δικαιώματα για όσους εργάζονται περιστασιακά ή σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Ωστόσο, παραμένει ζητούμενο η εναρμόνιση της κοινωνικής νομοθεσίας.

Με μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την Τρίτη νέα οδηγία που προβλέπει ελάχιστη προστασία για όσους εργάζονται διακοπτόμενα, κατά παραγγελία, βάση δελτίου ή για επαγγελματική άσκηση. Μεταξύ άλλων, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ενημερώνονται από την πρώτη εβδομάδα για τα καθήκοντά τους, τις αποδοχές και τις εργάσιμες ώρες. Τα κράτη-μέλη καλούνται να αποτρέψουν καταχρηστικές πρακτικές, ενώ ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να τιμωρεί ή να εμποδίζει απασχολούμενους με ευέλικτη σχέση εργασίας να αναλαμβάνουν δουλειές και από άλλες εταιρίες. Πόσο δεσμευτικές είναι οι νέες διατάξεις, τις οποίες τα κράτη-μέλη καλούνται να ενσωματώσουν στην εθνική τους νομοθεσία μέσα σε τρία χρόνια;

Μία εκτίμηση από τον ευρωβουλευτή των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ντένις Ράντκε: «Η οδηγία ήταν απαραίτητη γιατί μέχρι σήμερα το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν έδινε απάντηση σε ζητήματα όπως οι εργαζόμενοι κατά παραγγελία ή τα ̔συμβόλαια μηδενικών ωρών̓. Άλλωστε η αγορά εργασίας έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία 25 χρόνια. Και αυτά που ψηφίζουμε σήμερα δεν είναι αμπελοφιλοσοφίες. Πρόκειται για νομικά δεσμευτικές διατάξεις».

Η παγίδα του «αυτοαπασχολούμενου» επιχειρηματία

Το νέο καθεστώς αναμένεται να ωφελήσει και τους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες, όπως το Uber, και σε επιχειρήσεις με υπηρεσίες ντελίβερι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!