Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Αισχύλος και Σοφοκλής «πουλάνε» στη Γερμανία
[Η Καθημερινή]: Αισχύλος και Σοφοκλής «πουλάνε» στη Γερμανία

[Η Καθημερινή]: Αισχύλος και Σοφοκλής «πουλάνε» στη Γερμανία

Η αγάπη των Γερμανών για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο. Ηδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, οι αρχαίες τραγωδίες αποτελούσαν σύνηθες αντικείμενο μελέτης, αλλά και φιλοσοφικών συζητήσεων μεταξύ διαφορετικών διανοητικών ρευμάτων.

Ωστόσο, έξω από τα όρια των πανεπιστημίων και των ακαδημαϊκών κύκλων, πόσο ελκυστικό μπορεί να είναι το έργο του Αισχύλου ή του Σοφοκλή για το ευρύ κοινό της Γερμανίας, που τα τελευταία χρόνια διαβάζει για την Ελλάδα κυρίως σε δημοσιεύματα του Spiegel; Τόσο, ώστε να δικαιολογεί το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων εμπνευσμένων από κλασικές τραγωδίες σε μικρές και σε μεγάλες γερμανικές σκηνές την τρέχουσα σεζόν, υποστηρίζει πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times.

Στο Residenztheater του Μονάχου, ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης Ulrich Rasche επιμελείται μια παραγωγή της «Ηλέκτρας» εν μέρει βασισμένη στην ελάχιστα παιγμένη «διασκευή» που παρουσίασε το 1903 ο Αυστριακός συγγραφέας και ποιητής Ούγκο φον Χόφμανσταλ (έξι χρόνια αργότερα, ο Φον Χόφμανσταλ καταπιάστηκε ξανά με την ίδια τραγωδία, αυτή τη φορά για να γράψει το λιμπρέτο της ομότιτλης όπερας του επί χρόνια συνεργάτη του Ρίχαρντ Στράους). Μολονότι η παράσταση έχει λάβει αντιφατικές κριτικές (σύμφωνα με τη Suddeutche Zeitung, δίνει «απλοϊκές απαντήσεις» σε μεγάλα ερωτήματα), τα εντυπωσιακά σκηνικά που παραπέμπουν στο εσωτερικό μιας τεράστιας μηχανής, με τους ηθοποιούς να υποδύονται τα γρανάζια, καθώς και η «εκρηκτική» μουσική συνθέτουν μια αν μη τι άλλο ιδιαίτερη εκδοχή του αρχαίου μύθου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!