Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
23 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
22 °C 10 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Ερωτας στη δίνη του πολέμου
[Η Καθημερινή]: Ερωτας στη δίνη του πολέμου

[Η Καθημερινή]: Ερωτας στη δίνη του πολέμου

Ο ισπανικός εμφύλιος, με το πολιτικό, ιστορικό και τραγικό φορτίο του, έχει κατά καιρούς υπάρξει πηγή έμπνευσης για δεκάδες μυθιστορηματικές δημιουργίες. Μια τέτοια του Καταλανού συγγραφέα Joan Sales μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο Αγκουστί Βιγιαρόνγκα («Μαύρο ψωμί»), ολοκληρώνοντας μια τριλογία ταινιών που αναφέρονται σε αυτή την κορυφαία πτυχή της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας του. Ο «Αβέβαιος θρίαμβος» ωστόσο δεν είναι μια πολεμική ταινία· αντιθέτως, διαβάζεται ως ερωτικό δράμα, τοποθετημένο μέσα στη δίνη του πολέμου.

Στο μέτωπο της Αραγωνίας το 1937, ο Λουίς, νεαρός αξιωματικός του ρεπουμπλικανικού στρατού, βρίσκεται αδρανής με τη μονάδα του σε κάποιο χωριό της επαρχίας. Παρότι παντρεμένος με παιδί, γνωρίζει και ερωτεύεται την Καρλάνα, μια ντόπια χήρα αρχόντισσα, που κουβαλά πολλά μυστικά. Ταυτόχρονα ο καλύτερός του φίλος, Σολέρας, είναι κρυφά ερωτευμένος με τη γυναίκα του Λουίς. Δύο ερωτικά τρίγωνα σχηματίζονται, καθώς οι καταστάσεις ωθούνται στα άκρα και οι άνθρωποι καλούνται να επιβιώσουν –και ψυχικά– σε ένα περιβάλλον πόνου και καθημερινής εξαχρείωσης.

Ο Βιγιαρόνγκα επιλέγει να δείξει την τραγικότητα του εμφύλιου πολέμου με όχημα την ψυχογραφική ανάλυση των ηρώων του. Οι άνθρωποι αυτοί, έξω από την κυρίως δράση του μετώπου, μοιάζουν ρημαγμένοι, εσωτερικά ηττημένοι – και μάλλον αδιάφοροι για την τελική έκβαση του πολέμου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!