Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
19 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
18 °C 0 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Εργαζόμενοι στη Μόρια: «Δεν τα βγάζουμε πέρα»
[Η Καθημερινή]: Εργαζόμενοι στη Μόρια: «Δεν τα βγάζουμε πέρα»

[Η Καθημερινή]: Εργαζόμενοι στη Μόρια: «Δεν τα βγάζουμε πέρα»

«Αν οι μεταναστευτικές ροές συνεχισθούν με αυτό τον ρυθμό, τότε δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα και να διατηρήσουμε τον έλεγχο», λέει στην «Κ» ο κ. Μάριος Καλέας, προϊστάμενος του Γραφείου Ασύλου στη Λέσβο. Το τελευταίο δεκαήμερο, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας στο νησί χρειάστηκε να καταγράψουν –και στη συνέχεια να εξετάσουν– 750 νέα αιτήματα ασύλου λόγω κατακόρυφης αύξησης των μεταναστευτικών ροών.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, λόγω αυτής της μεγάλης ανόδου. Από την προηγούμενη Παρασκευή έως και την Κυριακή το βράδυ, 615 άτομα έφθασαν στη Λέσβο, γεγονός που, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με την τακτική των μεταφορών ευάλωτων αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα, σε συνδυασμό με τη μη πραγματοποίηση επιστροφών στην Τουρκία, στο πλαίσιο όσων προβλέπονται στην κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας (Μάρτιος 2016).
Συγκεκριμένα, από 18 Ιουνίου έως 2 Σεπτεμβρίου 2018, 5.289 άτομα μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα (στοιχεία Υ.Α. του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες). Αντιστοίχως, από τον Απρίλιο του 2016, οπότε και άρχισε να εφαρμόζεται επισήμως η κοινή δήλωση Ε.Ε – Τουρκίας, έως 31 Ιουλίου 2018 μόλις 1.673 άτομα έχουν επιστρέψει στην Τουρκία.

Οπως σημειώνει ο κ. Καλέας, «όλοι καταθέτουν αίτημα ασύλου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση επιστρέφονται άμεσα στην Τουρκία. Ωστόσο, βασικό μέλημά τους είναι να χαρακτηριστούν “ευάλωτοι” (έγκυοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ασυνόδευτα παιδιά, τραυματισμένοι, θύματα βασανισμών ή trafficking), οπότε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μεταφέρονται στην ενδοχώρα αμέσως μόλις βρεθούν θέσεις».

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!