Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Ερχεται νέα ευρωκαταδίκη για το Θριάσιο
[Η Καθημερινή]: Ερχεται νέα ευρωκαταδίκη για το Θριάσιο

[Η Καθημερινή]: Ερχεται νέα ευρωκαταδίκη για το Θριάσιο

Προς νέο ευρωπρόστιμο για το περιβάλλον οδεύει η χώρα μας. Χθες, εισήχθη στο Ευρωδικαστήριο νέα προσφυγή, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί να επιβληθεί πρόστιμο τουλάχιστον 17 εκατ. ευρώ στη χώρα μας για το οξύ αποχετευτικό πρόβλημα στο Θριάσιο Πεδίο. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε για το ίδιο ζήτημα πριν από 12 χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος των απαραίτητων έργων κατασκευάστηκε, όμως ο αριθμός των ακινήτων που έχουν συνδεθεί παραμένει εξαιρετικά μικρός.

Βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, ο κόλπος της Ελευσίνας (που έχει χαρακτηριστεί ευαίσθητος αποδέκτης) θα έπρεπε να έχει σταματήσει να δέχεται ανεπεξέργαστα λύματα από το 1998. Στις 24 Ιουνίου 2004 η χώρα μας καταδικάστηκε για πρώτη φορά από το Ευρωδικαστήριο για την απουσία αποχέτευσης σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα, Μαγούλα, ενώ την ίδια χρονιά καταδικάστηκε και για την απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων από τις βιομηχανίες της περιοχής.

Οι ελληνικές αρχές κινητοποιήθηκαν και δρομολόγησαν τα απαραίτητα έργα. Η ΕΥΔΑΠ κατασκεύασε και εγκαινίασε το 2012 τον βιολογικό καθαρισμό και τους κεντρικούς αγωγούς αποχέτευσης (πρωτεύον δίκτυο). Ωστόσο, η κατασκευή του υπόλοιπου δικτύου καθυστέρησε.

Το δευτερεύον δίκτυο, ευθύνης της Περιφέρειας, λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων (σήμερα στο 95%) και το τριτεύον (δηλαδή οι συνδέσεις από τον αγωγό αποχέτευσης στον δρόμο μέχρι το όριο του κάθε οικοπέδου), ευθύνης των δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας ελλείψει πόρων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!